3PL-toimijoiden käytön vaikutukset toimitusketjun resilienssiin - Tikkanen, Samuli (My University, 2026)
Toimitusketjujen resilienssi on viime vuosina ollut jatkuvan testauksen alla erilaisten häiriöiden vaikutuk-sista, joka on lisännyt huomiota resilienssin rakentamiseen. Logistiikan ulkoistamisen keskeisin muoto ny-kypäivänä on 3PL-toimijat (Third-party logistics), ja se on keskeinen osa yritysten toimitusketjua. Täten 3PL-toimijoilla on myös keskeinen rooli toimitusketjujen resilienssin rakentamisessa. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan kirjallisuuskatsauksen avulla, missä tilanteissa 3PL-toimijoiden käyttö tukee toimitusketjun resilienssiä ja missä tilanteissa se heikentää sitä. 3PL-toimijoiden käytöllä on onnistuessaan useita eri hyötyjä palveluita ostavalle yritykselle, mutta varsinaiset resilienssiedut jäävät usein vähemmälle tarkastelulle. Toimitusketjujen resilienssi rakentuu useista eri kyvykkyyksistä ja yrityksil-le on tärkeää rakentaa niitä omiin toimitusketjuihinsa. Tutkielmassa tarkastellaan 3PL-toimijoiden käytön tuomia resilienssietuja sekä mahdollisia resilienssiriskejä. Tutkimuksessa on käytetty alan tieteellistä kirjal-lisuutta aineistona. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että 3PL-toimijoiden käytön vaikutukset toimitusketjun resilienssiin eivät ole yksiselitteinen vaan vahvasti sidonnainen 3PL-toimijan ja palveluita ostavan yrityksen väliseen suhteeseen. 3PL-toimijoiden tarjoamat resilienssiedut vaativat vahvaa integraatioastetta toteutuakseen par-haalla mahdollisella tavalla. Vahva integraatioaste nostaa resilienssiriskejä, jos suhde 3PL-toimijan kanssa on epäonnistunut. Keskeistä yrityksille on siis pitää huolta omasta 3PL-toimija suhteestaan ja ottaa huomi-oon sen integraatiotaso ja sen kautta tapahtuvat resilienssivaikutukset.
Keywords: 3PL-toimijat; Toimitusketjun resilienssi; 3PL-toimijoiden resilienssiedut; 3PL-toimijoiden resilienssiriskit; Logistiikan ulkoistaminen