Keinoälyn hyödyntäminen toimitusprojektien apuna - Maijala, Santeri (My University, 2024)
Tiivistelmä: Monet teknologiayritykset ovat heränneet keinoälykilpailuun viimeisten vuosien aikana. Jotkut yritykset kehittävät omia keinoälyratkaisujaan, kun taas toiset tukeutuvat valmiisiin sovelluksiin. Projektiliiketoiminnassa keinoälyä hyödynnetään toistaiseksi vähän. Keinoälyn hyödyntämiseen kaikessa liiketoiminnassa liittyy aina monia kysymyksiä teknologian luotettavuudesta, tarkkuudesta ja tarpeellisuudesta. Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella keinoälyn mahdollisia käyttökohteita Wärtsilän jälkiasennusprojektiosastolla. Osastolla ei tällä hetkellä juurikaan hyödynnetä keinoälyä, mutta tulevaisuuden toimitusprojekteissa on vaiheita ja tietoalueita, joissa keinoälystä olisi hyötyä. Tämä työ on suoritettu kirjallisuuskatsauksena laadullisin menetelmin. Tutkielmassa toimitusprojektit jaetaan vaiheisiin ja tietoalueisiin, sekä pohditaan keinoälyn hyödyntämismahdollisuuksia näihin. Tehdyn kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan todeta, että keinoälyä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää toimitusprojektien hallinnan apuna. Varsinkin tietoalueiden hallinnassa keinoälystä nähdään tulevaisuudessa olevan hyötyä. Esimerkiksi aikataulun-, kustannusten- ja riskienhallinnassa keinoäly voisi tulevaisuudessa auttaa projektitiimiä. Wärtsilän jälkiasennusprojektiosastolla keinoälyä voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää kahdeksassa kymmenestä tietoalueen hallinnassa. Keinoälyavusteiseen toimitusprojektien hallintaan siirtymistä hidastaa yhteisten toimintatapojen puuttuminen datan keräämisessä, säilyttämisessä sekä hyödyntämisessä. Tutkielma herätti myös kysymyksiä keinoälytyökalujen käyttöönoton kannattavuudesta verrattuna sen tuomaan hyötyyn osastolla.
Keywords: artificial intelligence, AI, machine learning, deep learning, project business, project management, delivery project, knowledge area, phase, retrofit