Yksityisen ja yhteiskunnallisen limittyminen Jenny Erpenbeckin romaanissa Kairos - Hintsanen, Milja (My University, 2026)
Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee yksityisen ja yhteiskunnallisen limittymistä Jenny Erpenbeckin romaanissa Kairos. DDR:n loppuaikoihin sijoittuva romaani yhdistää valtion luhistumisen päähenkilöiden Katharinan ja Hansin romanttisen ihmissuhteen vaiheisiin. Tutkielma selvittää, miten vallan epäsymmetria ja ihanteiden sekä odotusten alta paljastuva autoritäärisyys kytkeytyvät toisiinsa, ja miten niiden risteyskohtia yksityisen sekä yhteiskunnallisen välillä voi tulkita romaanin kontekstissa. Kahden eri tason valtasuhteet jäsentyvät tutkielmassa DDR:n valtiollisen utopian sekä yksityisen ihmissuhteen mikroutopian käsitteitä hyödyntäen. Käsittelyn tukena sovelletaan Ruth Levitasin Utopia as Method: The Imaginary Reconstitution of Society -teoksessa esiteltyä utopian kolmiosaista tarkastelutapaa. Levitasin arkeologista, ontologista sekä arkkitehtuurista tarkastelutapaa käytetään yhteiskunnan näkyvien ja näkymättömien rakenteiden sekä henkilöhahmojen välisen suhteen analyysin tukena. Tutkielma osoittaa, että Kairos rakentaa teoksen keskeisestä ihmissuhteesta mikrotason utopian, joka heijastaa DDR:n vallan autoritäärisiä rakenteita. Valvonta, valtaa tukevan identiteetin kehittyminen sekä vallan epäsymmetriat toistuvat yhteiskunnallisella ja yksityisellä tasolla. Lopulta myös rakenteiden purkautuminen kulkee rinnakkaisesti niin valtion kuin ihmissuhteenkin romahtaessa.
Keywords: Jenny Erpenbeck; Kairos; utopiat; valta; autoritäärisyys; DDR; allegoriat