Peitelty osinko ja sen veroseuraamukset osakeyhtiön sekä osakkaan näkökulmasta - Toivonen, Emmi (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan peiteltyä osinkoa sekä sen aiheuttamia seuraamuksia osakeyhtiölle ja osakkaalle. Peitellyllä osingolla tarkoitetaan rahanarvoista etua, jonka osakeyhtiö antaa määräävässä asemassa olevalle osakkaalle veronvälttämistarkoituksessa. Nykypäivänä huono taloustilanne saattaa houkutella peiteltyyn osingonjakoon, jotta vältyttäisiin avoimesti jaetun osingon verotukselta. 1.1.2023 tulleen verolainsäädännön uudistuksen myötä peitellyn osingon verotuksen tutkiminen on hyvin ajankohtaista. Erilaisten verolainsäädäntöjen avulla pyritään vähentämään peitellysti jaettua osinkoa, ja uuden säännöksen myötä peitellyn osingon verotusta kiristettiinkin poistamalla verovapaa osuus kokonaan. Veronvälttäminen saattaa houkutella peitellyn osingon jakamiseen, mutta kun siitä jää kiinni, ovat veroseuraamukset paljon ankarammat kuin avoimesti jaetussa osingossa. Peiteltyyn osinkoon liittyy veroseuraamusten lisäksi vahvasti myös peitellyn osingonjaon osapuolet sekä ilmenemismuodot, joita tutkielmassa käsitellään. Tutkielmassa peitellyn osingon antajaksi rajataan ainoastaan osakeyhtiöt. Peiteltyä osinkoa voi saada ainoastaan määräävässä asemassa oleva osakas tai hänen omaisensa. Peiteltyä osinkoa voidaan jakaa myös monin eri tavoin, kuten palkanluonteisten etujen, sopimusten ja rahoitusjärjestelyiden sekä omien osakkeiden lunastamisen ja hankkimisen avulla. Vaikka peitelty osinko ei kosketa kaikkia, on se hyvin merkittävä osakeyhtiön osakkaille sekä tilintarkastajille ja kirjanpitäjille. Tietämättömyys voi johtaa veroseuraamuksiin, ja pahimmassa tapauksessa jopa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Tutkielman perusteella voidaan myös todeta, että peitelty osinko rikkoo osakeyhtiöiden yhdenvertaisuusperiaatetta. Tutkielma on toteutettu käsiteanalyyttisena tutkimuksena, jossa hyödynnetään pääasiassa laajaa kotimaista kirjallisuutta sekä oikeustapauksia. Tutkielman aineisto on kerätty jo tunnetuista käsitteistä ja tutkielmassa on hyödynnetty kattavaa tiedonhankintaa. Tutkielma ei sisällä empiriaa. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta, että erilaiset verohuojennukset sekä peitellyn osingon verotuksen kiristäminen ovat vähentäneet peitellysti jaetun osingon määrää. Tutkielman avulla lukija kykenee paremmin ymmärtämään peitellyn osingon laajaa käsitettä sekä sen aiheuttamia seuraamuksia peitellyn osingon saajalle sekä antajalle. Tutkielma osoittaa myös, että peitellyn osingon käsite on monille vieras, ja siksi peiteltyä osinkoa voidaan jakaa myös tahattomasti. Vaikka tutkielmassa esitetään peitellyn osingon ilmenemismuotoja sekä niiden verotusta, on huomioitava kuitenkin, että tapauksia käsitellään aina tapauskohtaisesti olosuhteet huomioiden.
Keywords: peitelty osinko, osakeyhtiö, varojenjako