Pääomarakenteen yrityskohtaiset määräävät tekijät : Empiirinen tutkimus rakennusalan yrityksistä vuosilta 2014-2018 - Lindholm, Sofia (My University, 2020)
Pääomarakenteen yrityskohtaisia määrääviä tekijöitä on tutkittu runsaasti vuosikymmenien ajan eri pääomarakenneteorioiden valossa. Keskeiset pääomarakenneteoriat antavat vastakkaiset selitykset eri selittäville tekijöille. Pecking order -teorian johtava ajatus muodostuu rahoituslähteiden sisäisestä järjestyksestä. Trade off -teorian mukaan yrityksillä on jokin ennalta määrätty optimaalinen velkaantumistavoite, jota tavoitellessa punnitaan velkarahoituksen etuja ja haittoja. Tämän tutkielman tavoitteena on analysoida suomalaisten rakennusalan yritysten pääomarakenteita vuosilta 2014–2018. Toisena osatavoitteena pohditaan eri pääomarakenneteorioiden selittävyyttä rakennusalan yritysten pääomarakenteisiin. Tutkimusaineisto koostui 1706 osakeyhtiömuotoisen yrityksen tilinpäätöksistä. Kannattavuudella havaittiin olevan negatiivinen ja tilastollisesti erittäin merkitsevä yhteys velkaantuneisuuteen. Päinvastaisesti yrityksen kasvumahdollisuuksilla löydettiin positiivinen ja tilastollisesti erittäin merkitsevä korrelaatio velkaantuneisuuden välillä. Verokilvellä oli tilastollisesti merkitsevä ja positiivinen yhteys velkaantuneisuuden kanssa. Sen sijaan taserakenteen ja velkaantumisen välinen korrelaatio oli positiivinen, mutta tilastollinen merkitsevyys jäi heikoksi. Yrityksen koon ja velkaantuneisuuden välillä ei havaittu tilastollisesti merkitsevää yhteyttä. Tulokset analysoitiin agentti-, trade off - ja pecking order -teorioiden näkökulmasta. Kannattavuuden osalta tulos oli pecking order -teorian mukainen. Agentti- ja trade off -teoriat selittävät havaittuja tuloksia kasvumahdollisuuksien ja taserakenteen kohdalla. Verokilven osalta pääomarakenneteoriat eivät osaa selittää tulosta. Analysoidut tulokset noudattelevat aikaisempien empiiristen tutkimusten tuloksia.
Keywords: pääomarakenne, yrityskohtaiset tekijät, rakennusala