RINTAKEHÄN JA -ONTELON ANATOMIA - Ojala, Petri; Kaukomo, Jesse (My University, 2020)
Syventävien opintojen opinnäytetyömme koostui kahdesta erillisestä osasta sekä kirjallisesta työstä. Ensimmäinen osatyö oli kolmen opetusvideon tuottaminen. Niiden aihealueet olivat sydämen, keuhkojen sekä rintakehän ja -ontelon anatomia. Rakenteet on pyritty havainnollistamaan ensin anatomisella mallilla ja sen jälkeen preparoidun mallivainajan avulla. Myös hermotus ja muut rintaontelon merkittävät anatomiset kohteet käydään videossa läpi. Video koostuu kuvatusta kuvamateriaalista ja jälkikäteen käsikirjoitetusta sekä äänitetystä ääniraidasta. Videota on esitetty valinnaisen sydämen anatomia -avauskerran alussa vuosina 2017 ja 2018. Näillä kerroilla on kerätty opiskelijapalaute, jonka perusteella videota on paranneltu muun muassa videon kirkkauden ja ääniraidan selvyyden osalta. Pääosin opiskelijat kokivat palautteen perusteella videon hyödylliseksi avauskertoihin valmistautumisessa ja anatomian opiskelussa ja kertauksessa. Tarkempi opiskelijapalaute on taulukoituna tämän kirjallisen työn lopussa. Toinen osatyö oli anatomisen mallivainajan valmistelun Anatominen ruumiinavaus -opintojakson opiskelijoiden käyttöön. Preparointiin osallistui yhteensä neljä lääketieteen opiskelijaa, joilla jokaisella oli oma vastuualue. Meidän vastuualueenamme oli selän alueen lihasrakenteiden preparointi. Tarkoituksena oli luoda malli, jonka perusteella opiskelijoiden olisi Anatominen ruumiinavaus -opintojakson avausten aikana helpompi hahmottaa preparoitavat anatomiset rakenteet ja niiden preparointi. Mallivainaja oli käytössä vuosina 2016 ja 2017 Anatominen ruumiinavaus –opintojaksolla sekä C7 –opiskelijoiden kliinisen anatomian valinnaiskurssilla. Sekä mallivainajan preparointi että videon kuvaaminen on suoritettu Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan anatomian opetusavaussalissa. Kirjallisessa työssä käsittelemme opetusvideoiden sisältöä ja niihin liittyviä kliinisiä näkökulmia. Lisäksi kuvaamme opetusvideoiden tuotantoprosessia, videosta saatua opiskelijapalautetta ja sen perusteella suoritettua jatkokehitystä. Olemme tehneet myös lyhyen kirjallisuuskatsauksen alaselkäkivusta, keskittyen lähinnä alaselkäkipua aiheuttaviin anatomisiin muutoksiin.
Keywords: mallivainaja, opetusvideo, rintaontelon anatomia, selän anatomia