Osakesäästötili ja eri sijoitusmuotojen veroneutraliteetti - Laukkanen, Kimi (My University, 2019)
Tutkielman tavoitteena on selvittää mahdollisesti Suomeen tulevan osakesäästötilin vaihtoehtoisia malleja. Osakesäästötilimallien vaihtoehtojen tutkimisessa on hyödynnetty eri maiden osakesäästötilimalleja, joita on verrattu sekä toisiinsa että Suomen verojärjestelmään. Vaihtoehtoisten mallien selvittämisessä on hyödynnetty erityisesti hallituksen esityksiä. Osakesäästötilin on tarkoitus tulla Suomessa voimaan maaliskuussa 2019. Tämän hetkisen tiedon mukaan tilille voisi tehdä talletuksia vuodesta 2020 alkaen. Tutkielman toinen tavoite on selvittää eri sijoitusmuotojen veroneutraliteettia. Veroneutraliteetin selvittämiseksi tutkielmassa on esitelty Suomen yleisimpiä sijoitusmuotoja, joita ovat osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, kapitalisaatiosopimus, vakuutustuotteet sekä PS-tili. Tutkielmassa on selvitetty sijoitusmuotojen verotuksellista eriarvoisuutta, mahdollisia veromuutoksia sekä niiden todennäköisiä vaikutuksia sijoittajien käyttäytymiseen. Eri sijoitusmuotojen ja osakesäästötilimallien vertailemisen helpottamiseksi on laadittu kaavio, josta voidaan tarkastella vaihtoehtoisia sijoitusmuotoja sekä osakesäästötilimalleja. Tutkielmassa on vertailtu Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa sekä Yhdistyneessä kuningaskunnassa käytettyjä osakesäästötilimalleja. Työssä on tutkittu mallien eroavaisuuksia sekä niiden soveltuvuutta Suomen verojärjestelmään. Suomen todennäköistä osakesäästötilimallia on työssä kritisoitu sen soveltuvuudesta ja rajoittuneisuudesta verrattuna osakesäästötilille annettuihin tavoitteisiin, muihin mahdollisiin osakesäästötilimalleihin sekä Suomen yleiseen verojärjestelmään. Tutkielmassa on ehdotettu osakesäästötilille tehtäviä muutoksia, jotka voisivat edesauttaa osakesäästötilille tehtyjen tavoitteiden saavuttamista. Tutkielmassa on myös annettu esimerkkejä sijoittajan osakesäästötilistä saamista todellisista verohyödyistä.
Keywords: osakesäästötili, osakesäästötilimalli, veroneutraliteetti, verotus, sijoittaminen