Kuvakertomuksen ymmärtäminen ja sen yhteydet luetun ymmärtämiseen ja lukemisen sujuvuuteen toisen, neljännen ja kuudennen luokan oppilailla - Andersson, Monica; Kaarela, Katariina (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkimuksemme tavoitteena oli selvittää tarinan ymmärtämisen taitoja toisen, neljännen ja kuudennen luokan oppilailla Paris & Parisin (2003) kehittämän kuvakertomusmenetelmän avulla. Vertailimme oppilaiden suoriutumista eri luokka-asteilla ja tutkimme, onko eroa tyttöjen ja poikien välillä. Tutkimme lisäksi luetun ymmärtämisen (Ala-asteen lukutesti: Lindeman, 2000) ja lukemisen sujuvuuden yhteyttä kuvakertomuksen ymmärtämiseen. Tarinan ymmärtämisen taitojen lisäksi analysoimme, miten hyvin lapset löytävät kuvakertomuksen eettismoraalisen opetuksen. Keräsimme tutkimusaineiston satakuntalaisesta alakoulusta kevään 2015 aikana. Tutkimukseen osallistui 66 oppilasta, joista tyttöjä oli 39 ja poikia 27. Tutkimusaineisto kerättiin Lepolan, Peltosen ja Korpilahden (2009) käyttämän kuvakertomukseen liittyvien tehtävien avulla, ala-asteen lukutestin kertomustekstin ymmärtämisen testillä (Lindeman, 2000) sekä arvioimalla oppilaiden lukuaikaa teknisen lukemisen testissä. Analysoimme tutkimusaineistoa tilastollisesti SPSS -tilasto-ohjelmalla. Tulosten mukaan kuvakertomus ymmärrettiin keskimääräisesti hyvin, mutta vaihtelua havaittiin luokka-asteiden välillä. Erityisesti eroja esiintyi toisen ja neljännen luokan välillä. Sukupuoli ei ollut tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä kuvakertomuksen ymmärtämiseen eri luokka-asteilla. Tulokset osoittivat lisäksi, että luetun ymmärtäminen ja kuvakertomuksen ymmärtäminen eivät olleet yhteydessä toisiinsa. Sukupuoli oli kuitenkin yhteydessä luetun ymmärtämisessä suoriutumiseen; tytöt suoriutuivat poikia paremmin jokaisella luokka-asteella. Lukemisen sujuvuus ja kuvakertomuksen ymmärtäminen korreloivat tilastollisesti merkitsevästi. Tyttöjen ja poikien välillä ei ollut eroa lukemisen sujuvuudessa. Kuvakertomuksen eettismoraalisen opetuksen löytämisessä luokka-aste vaikutti positiivisesti oppilaiden tuloksiin. Toisen luokan oppilaista vain viidesosa hahmotti tarinan eettismoraalisen opetuksen, kun taas kuudesluokkalaisista suurin osa löysi eettismoraalisen opetuksen. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että alakoulun ensimmäisten vuosien aikana olisi tärkeää kehittää lasten tarinan ymmärtämisen taitoja. Tämä tukee lapsen kielellisiä taitoja, mikä puolestaan edistää lapsen luetun ymmärtämistä ja näin ollen koulumenestystä. Opettajan on hyvä muistaa, että etenkään nuoremmat lapset eivät tutkimuksen mukaan näytä itsenäisesti ymmärtävän tarinan eettismoraalisia opetuksia. Jos eettismoraalisia tarinoita halutaan hyödyntää maksimaalisesti opetuksessa, opettajan tulisi tukea ja opettaa niiden ymmärtämistä.