Koira-avusteinen työskentely osana sijaishuollossa elävän lapsen hyvinvointia - Tammisto, Annika (My University, 2022)
Tässä sosiaalityön pro gradu-tutkielmassa on tarkoitus selvittää mikä merkitys koira-avusteisella työskentelyllä on sijaishuollossa elävien lasten hyvinvointiin. Koira-avusteinen työmenetelmä on nousussa sosiaalialoilla ja ammattilaisten tietoisuus työskentelystä kasvaa koko ajan. Tutkielmani tarkoitus on lisätä tietämystä tästä vielä suhteellisen pienimuotoisesta toiminnasta ja tuoda esille työskentelyn merkitystä nimenomaisesti lastensuojelun sijaishuollon kentällä. Sijoituksen tarkoituksena on turvata lapselle vakaa ja turvallinen kasvuympäristö ja sijaishuollossa kaivataan lisää toimivia työmenetelmiä lasten kanssa työskentelyyn. Tutkimusaineistoni on kerätty haastatteluilla ja tutkimukseen osallistui viisi sijaishuollon ammattilaista, jotka tekevät työtään koira-avusteisesti. Kaikilla haastateltavilla oli oma työkoira ja kahdella haastateltavista oli eläinavusteisen valmentajan koulutus. Työntekijöiden haastattelut ovat toteutettu tammi-maaliskuussa 2022. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina lumipallomenetelmän avulla ja aineiston analyysimenetelmänä käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tutkimukseni tulosten mukaan koira-avusteisen työskentelyn merkitys sijaishuollon lasten sopeutumisessa sijaishuoltoyksikköön on suuri ja myönteinen. Lisäksi koiralla on merkitys lapsen tunnetaitojen säätelyssä sekä motivaation lisääjänä sijaishuollon kuntoutustyössä. Koira motivoi lasta työskentelyyn työntekijöiden kanssa sekä helpottaa sopeutumista sijaishuoltoon. Koiralla on myös merkitys lapsen tavallisissa arjen toiminnoissa ja arkirytmin ylläpitämisessä. Koira-avusteisuutta ei voi automaattisesti hyödyntää kaikissa asiakastilanteissa, mutta koirista kiinnostuneiden asiakkaiden kanssa sillä on mahdollisuuksia edistää lasten hyvinvointia sijaishuollossa. Koira-avusteisuuden avulla lapsen motivaatio ja mielenkiinto saadaan herätettyä ja näin ollen pysymään työskentelyn aikana ja tämä johtaa usein myös kuntoutustulosten parempaan saavuttamiseen.
Keywords: eläinavusteisuus, koira-avusteisuus, sijaishuolto, hyvinvointi, sopeutuminen