"Suomi jää jälkeen miljardimarkkinoilla" : Ideologiset horisontit suomalaisen talousjournalismin aseteollisuusuutisoinnissa - Hiltunen, Niilo (My University, 2025)
Tutkielmassa monitoroidaan suomalaisessa talousmediassa ilmeneviä merkitysprosesseja tarkastelemalla aseteollisuuteen liittyvää uutisointia. Tutkimuskysymyksenä on, mitä ideologisia lähtökohtia suomalaisen talousmedian aseteollisuusuutisoinnista on paikannettavissa ja miten ne näkyvät tekstien diskursiivisissa valinnoissa. Aineisto koostuu Kauppalehdestä, Taloussanomista ja Helsingin Sanomien Visio- sekä talousosiosta kerätyistä aseteollisuuteen liittyvistä journalistisista kirjoituksista. Aineisto on rajattu ajallisesti välille syyskuu 2024–syyskuu 2025. Tutkimusmenetelmänä hyödynnetään Norman Fairclough’n diskursiivista analyysia. Teoriaosiossa määritellään talousjournalismi sekä diskursiivisen valta ja esitellään analyyttisena työkaluna ideologisen horisontin konsepti. Aineiston ympärille rakennetaan geopoliittinen konteksti, ja kriittinen militarismitutkimus huomioidaan analyysia rikastavana teoreettisena alueena. Aineistosta tunnistetaan neljä ideologista horisonttia, jotka ovat 1) uusliberalistinen, 2) nationalistinen, 3) militaristinen ja 4) eurosentrinen horisontti. Näiden horisonttien todetaan rajaavan diskursiivinen alue, jonka sisällä talousjournalismissa operoidaan aseteollisuusaiheita käsiteltäessä. Analyysin perusteella suomalaisen talousmedian päätellään asettuvan keskelle ideologista paradigman korjausliikettä, jossa uusliberalismi kohtaa strategian paluun. Tässä on talousjournalismin kannalta keskeistä, että taloudellisilla toimilla nähdään strategista potentiaalia (geoekonomia) ja strategisilla toimilla nähdään taloudellista potentiaalia.
Keywords: talousjournalismi, journalismi, aseteollisuus, diskurssianalyysi, mediatutkimus