Parkinsonin taudin motorisen oirekuvan yhteys dysfagian vaikeusasteeseen - Lehtola, Laura; Kivinen, Inka (My University, 2025)
Tämän systemaattisen katsauksen tavoite oli selvittää Parkinsonin taudin motorisen oirekuvan ja vakavuusasteen yhteyttä dysfagiaoireisiin ja niiden vakavuuteen. Katsauksen aineistossa oli arvioitu Parkinsonin taudille tyypillisiä motorisia oireita: vapinaa, lihasjäykkyyttä, asennon epävakautta sekä liikkeiden hitautta, vähäisyyttä ja niiden vakavuutta koehenkilöillä. Motoristen oireiden lisäksi aineistossa oli arvioitu Parkinsonin taudin liitännäisoireena tyypillisesti esiintyvää dysfagiaa ja sen eri osa-alueita. Katsauksessamme keskityimme dysfagiaoireista erityisesti aspiraatioon sekä aspiraatioriskiin, sillä ne ovat vakavia dysfagiaoireita ja aspiraatiosta johtuva keuhkokuume on yleisin kuolinsyy Parkinson-potilailla. Aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta eri dysfagiaoireiden näkökulmasta, etenkin, koska aikaisemmat tutkimustulokset ovat ristiriitaisia ja oireet vaikuttavat myös potilaiden elämänlaatuun merkittävästi. Suoritimme katsauksemme aineiston haun kolmesta alallamme tärkeästä tietokannasta: PubMed, APA PsycINFO & APA Linguistics and Language Behavior Abstracts. Suurin osa aineistostamme valikoitui PubMed -tietokannasta ja sokkoutetun artikkelivalinnan jälkeen lopulliseen katsaukseemme valikoitui 15 englanninkielistä artikkelia, jotka tutkivat motoristen oireiden ja dysfagiaoireiden yhteyttä. Katsaukseemme valikoitui artikkeleita, joissa oli arvioitu sekä motoristen oireiden että dysfagian vaikeusastetta ja selvitetty lisääntyvätkö dysfagiaoireet ja kasvaako aspiraatioriski Parkinsonin taudin vakavuusasteen kasvaessa. Aineistossa oli arvioitu motorisia oireita standardoiduilla Hoehn & Yahr-, sekä UPDRS-asteikoilla. Dysfagiaoireita oli arvioitu subjektiivisilla ja objektiivisilla mittareilla sekä kliinisten arviointimenetelmien avulla. Tutkimuksen tulokset motoristen oireiden, dysfagian ja aspiraation välisistä yhteyksistä ovat ristiriitaisia. Tulosten perusteella emme siis voi olettaa oireiden pahenevan yksiselitteisesti tai olevan täysin yhteydessä toisiinsa. Parkinsonin taudin etenemistahti ja oirekuva ovat yksilöllisiä, mikä varmasti vaikuttaa tuloksiin, mutta tulosten perusteella on selvää, että dysfagiaoireilla ja motorisilla oireilla on jonkinlainen yhteys erityisesti vakavissa tautimuodoissa ja dysfagiaoireet pahenevat taudin edetessä. Aihettamme olisi hyvä tutkia jatkossa pitkittäistutkimuksien avulla, jotta voisimme seurata taudinkuvan kehittymistä pidemmällä aikavälillä ja näin ollen saada yleistettävämpiä tuloksia.
Keywords: Parkinsonin tauti, dysfagia, aspiraatio, motoriset oireet, aspiraatioriski, arviointi, korrelaatio