Kuolemanrajakokemukset 2000-luvulla. : Konversion vaikutus rajakokemuksen jälkeiseen maailmankatsomukseen - Haarakallio, Suvi (My University, 2023)
Tämä pro gradu käsittelee kuolemanrajakokemusten vaikutusta kokijansa maailmankatsomukseen. Tutkin uuteen maailmankatsomukseen siirtymistä konversion eli kääntymyksen käsitteen kautta. Viitekehyksenä toimivat Lewis R. Rambon konversion vaihemalli, jossa kääntymyksen prosessi jaotellaan seitsemään eri teemaan, sekä Ilkka Niiniluodon maailmankatsomuksen käsite. Maailmankatsomus puolestaan jaetaan kolmeen osaan: maailmankuvaan, tietoteoriaan ja arvoteoriaan. Tutkimukseni aineistona toimii kymmenen rajakokemuskertomusta, jotka on koottu rajakokemuksia kartoittavalta sivustolta nderf.org. Sivustolla kokemuksiaan voi jakaa vastaamalla kysymyslomakkeeseen, jonka on luonut lääkäri ja rajakokemusten tutkija Jeffrey Long. Aineisto on rajattu 2000-luvulla tapahtuneisiin kuolemanrajakokemuksiin. Aineistonanalyysia toteutin purkamalla aineistot osiin niiden sisällöllisten piirteiden perusteella, ja taulukoin keskeiset huomiot liittyen muun muassa kertomusten välittämiin tunteisiin, uskomuksiin, arvoihin ja elämänmuutoksiin. Konversion vaiheita ja maailmankatsomuksen muutosta havainnoin narratiivisen analyysin keinoin. Jokaisesta kertomuksesta hahmotin narratiivisen juonikaavion, joka kertoo rajakokemuksen roolista suhteessa henkilön elämänkaaren nousu- ja laskusuhdanteisiin. Juonikaavioiden nimitykset ovat lainattu Jeena Ranckenin väitöskirjasta, jossa hän tutki yliluonnollisten kokemusten narratiiveja antaen niille sosiaalipsykologi Kenneth Gergenin inspiroimia juonikaavioita. Aineistonanalyysissa ilmeni, että Lewis R. Rambon konversion vaihemallin mukaiset teemat toteutuivat pääsääntöisesti kaikissa kertomuksissa, lukuun ottamatta kohtaamisen teemaa, joka näyttäytyi vain yhdessä kertomuksessa. Lisäksi vuorovaikutuksen teema puuttui yhdestä kertomuksesta. Sen sijaan muut teemat, eli konteksti, kriisi, etsintä, sitoutuminen ja seuraamukset toteutuivat kaikissa vastauksissa. Maailmankatsomuksen muutoksia oli havaittavissa jokaisessa kertomuksessa, joskin eri intensiteeteillä. Tyypillisimmät muutokset katsomuksissa olivat vahvistunut usko tuonpuoleiseen elämään ja elämän kiertokulkuun. Vastaajat raportoivat elämän merkityksellisyyden lisääntymisestä, kasvaneesta kiinnostuksesta henkisiin, hengellisiin ja yliluonnollisiin aiheisiin sekä kertoivat paremmasta terveydentilasta ja kasvaneesta empatiasta muita ihmisiä ja luontoa kohtaan. Kiinnostus materiaaliseen hyvään väheni. Kaikki vastaajat kuvailivat kuolemanpelkonsa kadonneet tyystin rajakokemuksen ansiosta. Jotkut kertoivat lisäksi saaneensa yliluonnollisia kykyjä kokemuksen myötä. Juonikaavioista yleisin oli viidellä vastaajalla ilmennyt progressiivinen henkinen elämänmuutostarina. Lievästi progressiivinen etsimistarina toteutui kolmella, ja vahvasti progressiivinen kääntymystarina puolestaan kahdella vastaajalla. Joka tapauksessa kaikilla vastaajilla rajakokemus sai aikaan progressiivisen eli myönteisen elämänmuutoksen.