Moniammatillinen yhteistyö ikääntyneen ihmisen hoidon suunnittelussa - Stenman, Katariina (My University, 2025)
Väestö Suomessa ikääntyy, hoivapaikkoja vähennetään ja ikääntyneet ihmiset asuvat omassa kodissa sinne vietävien palvelujen turvin entistä pidempään. Sairaalaan joutuessaan, ikääntyneellä ihmisellä voi olla monia terveysongelmia ja hänen hoitonsa vaatii moniammatillista osaamista. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on kuvata, mitä moniammatillinen yhteistyö on ikääntyneen ihmisen hoidon suunnittelussa perusterveydenhuollon sairaalassa ja mitkä tekijät edistävät tai estävät yhteistyötä. Tavoitteena on hyödyntää tutkimustietoa moniammatillisen yhteistyön kehittämisessä ja johtamisessa ikääntyneiden hoidon ja sen suunnittelun kontekstissa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja aineisto kerättiin haastattelemalla kolmea moniammatillista ryhmää, joissa oli yhteensä kymmenen osallistujaa. Aineisto analysoitiin temaattisen aineistoanalyysin menetelmällä. Tutkimuskohteena oli moniammatillinen yhteistyö perusterveydenhuollon sairaalaympäristössä. Tuloksena tunnistettiin neljä keskeistä teemaa, jotka kuvaavat moniammatillista yhteistyötä ikääntyneen hoidon suunnittelussa: 1) kommunikaatio, 2) ikääntyneen ihmisen hoidon suunnittelu ja toteutus, 3) ammattiryhmien roolit sekä 4) sovitut käytännöt. Moniammatillista yhteistyötä edistäviksi tekijöiksi nousi ammattilaisten välinen luottamus ja toimiva viestintä. Estäviksi tekijöiksi tunnistettiin tiedon siirtyminen eri toimijoiden välillä ja ammattilaisten vaihtuminen tiimissä. Tutkimus osoittaa, että toimiva moniammatillinen yhteistyö perustuu selkeään viestintään, yhteiseen suunnitteluun ja vastuunjakoon sekä vakiintuneisiin toimintamalleihin. Ikääntyneen hoidon suunnittelu sairaalassa on pitkä prosessi ja siinä korostuu voinnin ja toimintakyvyn jatkuva arviointi sekä eri toimijoiden välinen yhteistyö. Tutkimusta ja kehittämistyötä tarvitaan erityisesti ikääntyneiden kokonaistilanteen selvittämiseen ja viestintään moniammatillisen tiimin, omaisten ja ikääntyneen hoidossa mukana olevien eri toimijoiden välillä. Avainsanat: Moniammatillinen yhteistyö, ikääntynyt ihminen, ryhmähaastattelu

When an older people is hospitalized, they usually have multiple problems and treatment requires multidisciplinary care. With well-functioning and effective interprofessional collaboration, the goals of treatment can be achieved. Researching multidisciplinary collaboration in planning the care of the elderly provides important information for developing practices and collaboration so that the elderly receive smooth, individualized care and can participate in planning their care. The aim of this Master's thesis is to examine what multidisciplinary collaboration entails in the planning of care for older people, and which factors promote or hinder such collaboration. The goal is to utilize research findings to support the development and management of multidisciplinary collaboration in the context of older people care and care planning. The research data was collected by interviewing three interprofessional teams and ten professionals in total. The data was analyzed using thematic analysis. The study was conducted with a qualitative research design, with data collected through focus group interviews. The focus of the study was on multidisciplinary collaboration in a primary healthcare hospital environment. The results identified four key themes that describe multidisciplinary collaboration in planning care for older adults: communication, planning and implementation of elderly care, professional roles, and established practices. The study demonstrates that effective multidisciplinary collaboration is based on clear communication, joint planning and division of responsibilities, and established operational models. The findings can be used to develop practical work and guide the leadership of multidisciplinary collaboration to improve older people care. Research is needed to develop effective communication between different actors in the care chain for the older persons. Keywords: Interprofessional collaboration, older people, focus group interview
Keywords: Moniammatillinen yhteistyö, ikääntynyt ihminen, ryhmähaastattelu