Kodikas atmosfääri ja porvarillinen idylli Elin Danielson-Gambogin Walborg Jacobssonin muotokuvassa (1890) - Tynys, Isabel (My University, 2025)
Kandidaatintutkielmassani tarkastelen taiteilija Elin Danielson-Gambogin öljyvärimaalausta Walborg Jacobssonin muotokuvaa (1890), jossa 11-vuotias tyttölapsi katsoo perheen koiraa. Teos sijaitsee Turussa Ett Hem -museossa eli Walborgin kasvattivanhempien Hélène ja Alfred Jacobssonin kotimuseossa. 1800-luvulla porvareiden asema nousi ja heidän elämäntyylissään oleellista oli varallisuus ja moraali- ja perheihanteet, joita kuului näyttää selvästi ulospäin erottuakseen muista säädyistä. Tutkin, miten teoksen lämpimän kodikas atmosfääri rakentuu ja miten teos edustaa ajan porvarillisen kotikulttuurin idylliä. Kodikkaista piirteistä käsittelen teoksen miljöötä julkisen ja yksityisen tilan käsitteiden kautta ja pohdin värien ja materiaalien merkitystä tunnelmalle. Porvarillisesta tapakulttuurista analysoin etenkin ihanteita, jotka koskevat teoksessa esiintyvää koiraa ja lasta. Tarkastelen teoksen tilaan vaikuttaneita sisustusihanteita ja pohdin tekstiilien orientalistisia piirteitä. Läpi tekstin käsittelen myös sukupuolen merkitystä. Sovellan tutkimuksessani lähilukua, hyödynnän kulttuurihistoriallista tutkimusta ja liitän teoksen taidehistorialliseen tutkimusperinteeseen. Tutkielmani osoittaa, että teoksen kodin suojaavuus, lämpimät värit, pehmeät materiaalit ja suloinen koira rakentavat sen kodikasta tunnelmaa. Samalla teos toimii ikkunana 1800-luvun yhteiskunnallisiin piirteisiin, kuten tiukkoihin moraali-ihanteisiin, sukupuolittuneisiin tiloihin ja rooleihin sekä orientalistiseen sisustukseen, jotka voidaan nykynäkökulmasta nähdä problemaattisessa valossa.
Keywords: 1800-luku, muotokuvat, naturalismi (taide), porvaristo, viktoriaaninen aika, sisustus, orientalismi, Elin Danielson-Gambogi