Teknologian vaikutus romanssihuijauksissa - Partanen, Eetu (My University, 2024)
Tämä tutkielma tarkastelee teknologian roolia romanssihuijauksissa, erityisesti niiden toteutuksessa ja ennaltaehkäisyssä. Romanssihuijaukset, joissa huijarit manipuloivat uhreja emotionaalisesti taloudellisen hyödyn saamiseksi, ovat yleistyneet digitaalisten alustojen myötä. Tutkimus keskittyy internetissä ja sosiaalisessa mediassa tapahtuneisiin huijauksiin, painottuen länsimaisiin yhteiskuntiin. Tavoitteena on ymmärtää uhreille yhteisiä piirteitä, huijareiden teknologisia menetelmiä ja tapoja ehkäistä huijauksia. Tutkielma perustuu kirjallisuuskatsaukseen, jossa on analysoitu akateemisia ja ammatillisia lähteitä, kuten artikkeleita tekoälystä ja kyberturvallisuudesta ja niiden osallisuudesta romanssihuijauksiin. Keskeiset tulokset osoittavat, että uhrit ovat usein yksinäisiä ja tunteellisesti haavoittuvaisia, eikä uhrien koulutustasolla tai sosioekonomisella taustalla ei ole merkitystä. Teknologian kehitys, kuten tekoäly ja deepfake-teknologia, on tehnyt huijauksista aiempaa uskottavampia ja mahdollistanut myös huijausten automatisointia. Huijauksia voidaan ehkäistä teknologisilla ratkaisuilla, kuten tekoälypohjaisilla tunnistusjärjestelmillä ja henkilöllisyyden varmentamisella. Lisäksi koulutus aiheesta ja tietoisuuskampanjat vähentävät uhrien alttiutta. Tutkielma suosittelee monialaista yhteistyötä viranomaisten, teknologiayritysten ja yhteisöjen välillä huijausten torjumiseksi.
Keywords: romanssihuijaukset, tekoäly, teknologiset menetelmät, romanssihuijausten ennaltaehkäisy, romanssihuijauksien uhrit