Deksmedetomidiinin off label -käyttö aikuisilla - Parviainen, Tiia (My University, 2024)
Deksmedetomidiini on aikuisten toimenpide- ja tehohoitosedaatiossa käytetty lääkeaine. Se aiheuttaa kevyen sedaation, jonka aikana potilas on heräteltävissä. Sedatiivisen vaikutuksen lisäksi sillä on muun muassa kipua lievittävää ja sympaattisen hermoston aktiivisuutta estävää vaikutusta. Deksmedetomidiinia käytetään paljon off label, eli virallisen käyttöaiheen ulkopuolella, ja uusia mahdollisia käyttöaiheita tutkitaan nykyään aktiivisesti. Deksmedetomidiinin virallisen käyttöaiheen ulkopuolella roolia etenkin leikkauksen jälkeisen kivun hoidossa ja deliriumin ennaltaehkäisyssä on tutkittu paljon. Sillä on todettu olevan vaikutusta myös esimerkiksi puudutteiden apuaineena. Lisäksi sen sopivuutta muun muassa alkoholiriippuvuuden ja synnytyksen jälkeisen masennuksen hoitoon on tutkittu. Deksmedetomidiinilla vaikuttaa olevan potentiaalia käytettäväksi myös palliatiivisessa hoidossa ja unihäiriöiden hoidossa. Aivan viime vuosina on alettu tutkia sen vaikutuksia glymfaattiseen järjestelmään ja sitä myötä mahdollista käyttöä esimerkiksi hermoston rappeumasairauksien ehkäisyssä. Deksmedetomidiinilla on havaittu olevan monipuolisia vaikutuksia immuunijärjestelmään, ja sen käyttöä elinten suojaamiseen ja tulehdusreaktioiden hillitsemiseen on myös tutkittu viime aikoina runsaasti. Deksmedetomidiinin käytön mahdollisuudet ovat monipuoliset, ja uusia virallisen käyttöaiheen ulkopuolisia käyttömahdollisuuksia on alettu tutkia viime aikoina yhä enemmän. Se on hyvin siedetty ja turvallinen vaihtoehto muun muassa muiden anesteettien ja opioidien rinnalle, ja sillä on potentiaalia käytettäväksi myös tehohoidon ulkopuolella. Monista käyttöaiheista tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimustietoa. Tämän kirjallisuuskatsauksena tehdyn opinnäytetyön tarkoituksena on koota tähän mennessä kertynyttä tutkimustietoa deksmedetomidiinin off label -käytöstä aikuisilla. Tutkielmassa keskitytään deksmedetomidiinin mahdollisiin off label -käyttöaiheisiin eikä tutkielma sisällä laajempaa pohdintaa esimerkiksi off label -annostelutavoista. Tietoa on haettu PubMed-tietokannasta, ja hakusanoina on käytetty ”dexmedetomidine”, ”off label”, ”pain”, ”delirium”, ”palliative care”, ”withdrawal”, ”depression”, ”glymphatic” ja ”sleep”.
Keywords: deksmedetomidiini, off label