Alle 3-vuotiaiden matemaattisten taitojen kehittyminen osana arjen kokopäiväpedagogiikkaa : Narratiivinen kirjallisuuskatsaus - Norbäck, Anna; Rantanen, Siiri (My University, 2026)
Tämän laadullisen tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten alle 3-vuotiaiden lasten matemaattisia taitojen on mahdollista kehittyä osana arjen kokopäiväpedagogiikkaa. Tutkimus on toteutettu narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Lasten varhaiset matemaattiset taidot ovat tärkeitä lapsen kokonaisvaltaiselle kehitykselle ja myöhempien matemaattisten taitojen näkökulmasta. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että varhaiset matemaattiset valmiudet ennustavat merkittävästi myöhempää matemaattista osaamista. Tutkimustulosten perusteella kyseisten taitojen aktiivinen tukeminen tulisi ottaa osaksi varhaiskasvatuksen arjen tilanteita. Lisäksi arjen pedagogisten tilanteiden tavoitteelliseen hyödyntämiseen tulisi panostaa matemaattisen oppimisen ja myöhemmän oppimismenestyksen edistämiseksi. Tutkimus tuotettiin keräämällä vertaisarvioitua, tieteellistä, ja ajankohtaista aineistoa. Aineistoa käsiteltiin sisällönanalyysin avulla. Aineistosta muodostui kolme pääkategoriaa: varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikka, matemaattisen ajattelun pedagoginen kehittyminen varhaiskasvatuksessa, sekä varhaisen matemaattisen oppimisen lähtökohdat. Tutkimustulokset osoittivat, että alle 3-vuotiaiden matemaattisten taitojen kehittyminen ei ole erillinen pedagoginen osa-alue, vaan se rakentuu osaksi arjen kokopäiväpedagogiikkaa. Varhaiskasvatuksen päivittäinen pedagoginen toiminta muodostaa keskeisen viitekehyksen lasten matemaattiselle oppimiselle. Tutkimusaineistojen mukaan arkiset toiminnot tarjoavat vähintään yhtä hyvät ja usein jopa paremmat mahdollisuudet matemaattisen ajattelun kehittymiselle kuin erikseen suunnitellut opetustuokiot. Matematiikka on lapsille luonnollinen osa arkea, ja sen oppiminen tapahtuu osana koko päivän kattavaa pedagogista toimintaa.
Keywords: Matemaattiset taidot; ruokailutilanteet; siirtymätilanteet; kokopäiväpedagogiikka