Opettajien kokemuksia työuupumuksesta ja työn stressitekijöistä : Työuupumuksen yhteys alanvaihtoaikeisiin - Erkamo, Wilma; Tiljander, Erja (My University, 2024)
Opetusalaa voidaan pitää erittäin stressaavana työympäristönä. Aikaisemmissa tutkimuksissa opettajien on todettu kokevan enemmän ammatillista stressiä ja työuupumusta kuin muiden vastaavien alojen edustajien. Työuupumus ja ammatillinen stressi voivat heijastua kielteisesti opettajien hyvinvointiin, motivaatioon ja työssä jaksamiseen sekä oppilaiden käytökseen ja oppimistuloksiin. Työuupumuksella on myös havaittu olevan yhteys opettajien aikeisiin vaihtaa alaa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa perusopetuksen luokan- ja aineenopettajien kokemuksia työuupumuksesta ja työn stressitekijöistä, sekä tutkia työuupumusriskin yhteyttä opettajien ajatuksiin alanvaihdosta. Tutkimukseen osallistui 91 peruskoulun opettajaa, jotka vastasivat esitettyihin kysymyksiin sähköisellä lomakkeella. Vastaajista 22 prosentilla oli kohonnut tai suuri riski työuupua. Opettajien kokemukset työn stressitekijöistä vaihtelivat, mutta merkittävimmiksi stressitekijöiksi mainittiin yleisimmin oppilaisiin liittyvät haasteet ja huolet, liian suuri työmäärä suhteessa työaikaan ja opetustyöhön suoraan liittymättömät asiat. Tuloksissa havaittiin viitteitä opetusalan kuormittavuuden lisääntymisestä. Työn kuormittavuus altistaa työuupumukselle, mikä puolestaan saa opettajat todennäköisemmin harkitsemaan alanvaihtoa. Opetusalan tulevaisuutta on syytä miettiä, sillä yli puolet opettajista oli harkinnut alanvaihtoa jossain uransa vaiheessa.
Keywords: työuupumus, ammatillinen stressi, stressitekijä, alanvaihto, luokanopettaja, aineenopettaja, opetusvuodet