Tehdastyöläisten asuinalueesta perheparatiisiksi : Rakennusperinnön arvo Imatran Niskalammella 1970- luvulta 2020- luvulle - Hietalahti-Keltto, Helmi (My University, 2025)
Tutkin Imatran Tainionkoskella sijaitsevaa Niskalammen asuinaluetta. Tutkimuksessani se edustaa merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä, rakennusperintöä ja sen asukkaat kulttuuriperintöyhteisöä. Niskalampi on teollisuuden työntekijöille rakentunut asuinalue ja suurin osa sen rakennuskannasta on rakennettu ennen 1950-lukua. Toinen merkittävä rakennusaalto liitetään 1986- luvun asuntomessuihin. Tutkivan katseeni suutaan erityisesti kohti Niskalammen kulttuuriperintöprosessin vaiheita, osallisuutta ja osallisuuden merkitystä rakennussuojelussa ja asuinalueen säilymisessä sekä arvon muodostumista ja sen prosessia. Tutkimuksessani pohdin arvoja, eli mitä Niskalammen kulttuuriperintöyhteisö pitää arvokkaana ja säilyttämisen arvoisena ja millaisia arvoja siihen liitetään niin niskalampelaisten kuin viranomaistenkin toimesta. Tutkimukseni on osin fenomenologishermeneuttinen tapaustutkimus. Näistä lähtökohdista tulkitsen arvonmuodostus- ja kulttuuriperintöprosessia, joiden seurauksena Niskalampi on säilynyt elinvoimaisena ja suojeltuna asuinalueena. Primääriaineistoni koostuu Niskalammen asukasyhdistyksen Facebook-sivulla suorittamastani nettikyselystä, johon sain 54 vastausta. Kyselyn suuntasin Niskalammen nykyisille sekä vanhoille asukkaille. Viranomaisnäkökulmaa on tutkimuksessani edustamassa muun muassa erilaisia selvityksiä Imatran rakennusperintöön liittyen sekä ajankohtaiset asemakaava merkinnät. Niskalammen historiaa käsittelen historiateosten pohjalta. Tutkimus teki ymmärrettäväksi sen, miten kietoutuneita osallisuus, kulttuuriperintö sekä arvonmuodostumisen prosessi ovat, jolloin niitä ei voida täysin erottaa toisistaan. Osallistaminen voi olla haasteellista ja erityisesti osallistiedon saattaminen viranomaisia hyödyttävään muotoon on vaikeaa. Osallistiedon hyödyntäminen on usein sattumanvaraista ja silloin relevanttikin tieto voi jäädä huomiotta. Imatran kaupunki on tunnistanut osallisuuden haasteet ja pyrkii kohti osallistavampaa päätöksentekoa. Arvo luodaan yhdessä siihen liittyvien osallisten kanssa, jolloin arvonluonnin prosessi Niskalammella tapahtuu yksityisten ihmisten, yhteisön, Niskalammen historian sekä Imatran kaupungin välisessä vuoropuhelussa. Arvonluonnin prosessin keskiössä on taloudellinen arvo, kokemus ja ympäristö. Ympäristö ja kokemukset ovat muokanneet yksilölle sen arvopohjan, jonka avulla he navigoivat oli kyseessä sitten viranomainen tai kulttuuriperintöyhteisön jäsen.
Keywords: kulttuuriperintö, rakennusperintö, rakennussuojelu, rakennettu kulttuuriympäristö, kulttuuriperintöprosessi, kulttuuriperintöyhteisö, osallisuus, kaupunkikehitys, arvot, arvonluonnin prosessi, arvottaminen, Bottom-up- prosessi, autorisoitu kulttuuriperintödiskurssi, Niskalampi, asuntoalue, Imatra, teollinen kulttuuriperintö