”Binge time!” – Netflix-sarjan maratonkatsojan aktiivisuuden ja kulttuuripääoman merkityksiä Twitterissä - Karlstedt, Bea (My University, 2021)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee sarjojen maratonkatsojien Twitterissä julkaistujen päivitysten sisältöjä katsojan aktiivisuuden sekä kulttuuripääoman näkökulmasta. Keskeisenä tavoitteena on ollut selvittää, miten maratonkatsojien julkaisemissa tviiteissä ilmenee eri tavoin toteutunut katsojan aktiivisuus, ja toisaalta maratonkatsomisen tuottaman kulttuuripääoman erilaiset merkitykset. Tapaustutkimuksena tehdyn tarkastelun kontekstina toimii Netflixin alkuperäissarjan kokonaisen tuotantokauden ilmestymishetki ja sen maratonkatsomisesta tviittaava katsojakunta. Tutkielma edustaa ajankohtaista, monien mediailmiöiden ja -teknologioiden leikkauspisteeseen kohdentuvaa tutkimusta. Tutkimuksen menetelmänä hyödynnetään pääasiassa aineistolähtöistä, laadullista sisällönanalyysia, jossa aineistoa lähestytään teemoittelemalla. Aineistona toimii 163 maratonkatsojien julkaisemaa tviittiä, jotka ovat julkaistu vuorokauden kuluessa tutkimuskohteen sarjan uusimman tuotantokauden julkaisusta. Tutkimuksen tuloksista selviää, että maratonkatsomiselle ominainen aktiivisuus korostuu varsinkin toiminnon sosiaalisessa puolessa interaktiivisuuden sekä yhteisöllisyyden kautta, sekä toisaalta toiminnon kokemuksellisuudessa katsomisen nostattaneiden tunteiden sekä palautteenannon välityksellä. Toisaalta maratonkatsojan aktiivisuus ei ilmene yksiselitteisesti, vaan tutkimuksen mukaan sitä haastaa kontrollin puute ja katseluun koukuttuminen. Kulttuuripääoman näkökulmasta maratonkatsomisesta tviittaminen näyttää ilmentävän varsinkin erottautumiseen sekä kulttuuriseen arvonantoon palautuvia merkityksiä, joissa etenkin intertekstuaalisilla viittauksilla on painoarvoa. Tuloksista voidaan päätellä, että maratonkatsojien aktiivisuus sekä kulttuuripääoman merkitykset kytkeytyvät vahvimmin toisiinsa etenkin intertekstuaalisten viittausten sekä palautteenannon kautta. Molemmat vaativat katsojalta aktiivista kiinnittymistä sekä toimintoon kytkeytyvien konventioiden tuntemusta. Lisäksi keskeiseksi tekijäksi nousee maratonkatsomisesta saavutettava palkkio, jonka myötä toimintoon käytetty voimavarojen ja ajan kulutus osoittautuu kannattavaksi.
Keywords: maratonkatsominen, aktiivisuus, kulttuuripääoma, sosiaalinen televisio, sosiaalinen media, Twitter, Netflix