Valtionyhtiöiden oikeusasemasta : Erityistarkastelussa valtion metsätalousosakeyhtiö - Suortti, Pekko (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielman aiheena on valtionyhtiöiden oikeudellinen asema julkisoikeuden ja yksityisoikeuden välimaastossa. Erityisen huomion kohteena on vuonna 2016 perustettu valtion metsätalous osakeyhtiö (Metsähallitus Metsätalous Oy). Tutkimuksessa tutkitaan valtionyhtiöiden oikeusasemaan liittyviä oikeussuhteita, kuten valtio-omistajan ja valtionyhtiöiden oikeussuhdetta sekä valtionyhtiöiden suhdetta sen toiminnan keskeisiin sidosryhmiin ja yhteiskuntaan laajemmin. Tutkimuksessa tutustutaan laajasti myös vallitseviin yhtiöoikeudellisiin oppeihin ja peilataan niitä valtionyhtiöiden toimintaan. Yhtiöoikeudellisia oppeja käsitellään myös valtio-omistajan näkökulmasta. Tutkimuksessa pyritään selvittämään, minkälaiseksi valtio-omistajan asema muodostuu sen omistamissa valtionyhtiöissä. Valtio-omistajan asema yhtiöissä tiivistyy valtion omistamien valtionyhtiöiden osakkeiden suomiin oikeuksiin. Valtionyhtiöitä lähestytään myös kilpailuneutraliteettivaatimuksen ja valtion omistajaohjauksen näkökulmasta. Tutkimus on lainopillinen. Lainopillisia tulkintojani ohjaavat pyrkimys oikeusnormien systeemiyhteyden ja keskinäisen koherenssin löytämiseen, lainsäätäjän tarkoituksen selvittäminen sekä yhteiskunnallinen teleologia eli päämäärähakuisuus. Tutkimus osoittaa, että valtionyhtiöiden oikeudellinen asema ja paikka kotimaisessa oikeusjärjestelmässä ei ole vielä täysin vakiintunut. Oikeudellisia ongelmia on noussut esille etenkin valtionyhtiöiden omistajaohjaukseen liittyen. Valtionyhtiöitä vaivaa myös avoimuuden ja läpinäkyvyyden puute, puutteen korjaaminen on keskeistä etenkin kansalaisten oikeuksien turvaamisen näkökulmasta.