Lasikuituvahvisteisen sillan valmistus injektiotekniikalla : FRC FPD injektiotekniikalla - Miikkulainen, Elisa; Ranta, Saana (My University, 2024)
Tämä tutkielma on tehty tutkimusprojektina, jonka tavoitteena on testata uutta menetelmää valmistaa lasikuitusiltoja suoralla tekniikalla. Kirjallisen työn lisäksi opiskelumateriaali sisältää suppean testaussarjan, valokuvaussarjan ja videomateriaalia injektiotekniikalla valmistettavasta lasikuitusillasta. Kirjallisuusosuus käsittelee hammaslääketieteessä käytettäviä kuitulujitteisia muoveja ja niiden käyttöindikaatioita, mutta siinä painotetaan lasikuitujen käyttöä kuitulujitteisissa siltarakenteissa. Tässä tutkielmassa käytetään lasikuitulujitteisesta hammassillasta lyhennettä lasikuitusilta. Tutkielmassa perehdytään lasikuitusiltojen suunnittelussa huomioon otettavaan tehokkuuskertoimen tärkeyteen ja sen soveltamiseen käytännössä, semi-IPN matriisin ominaisuuksiin, lasikuitusiltojen tyyppeihin ja valmistusteknikoihin. Tutkielmassa selvitetään myös kliinisen käytön ongelmakohtia. Tutkitaan myös injektiotekniikan käyttöindikaatioita sekä sen mahdollista hyödyntämistä lasikuitusiltojen valmistuksessa suoralla tekniikalla hammaslääkärin vastaanotolla.
Keywords: lasikuitu, lasikuitusilta, kuitulujitteinen hammassilta, kuitulujitteinen muovi, injektiotekniikka