”Kukaan lapsi ei halua olla paha” : Opettajien ajatuksia haastavaan käytökseen ja kiinnipitotilanteisiin - Nieminen, Kaisa; Suominen, Ella (My University, 2026)
Tutkimuksessa tarkastellaan opettajien ajatuksia haastavaan käytökseen ja kiinnipitotilanteisiin. Lisäksi tarkastellaan opettajien ajatuksia siitä, mitä valmiuksia koulutukset antavat. Aihetta on tärkeä tutkia, koska haastavan käytöksen lisääntyminen on ajankohtaista. Lisäksi tutkimustuloksilla pyritään kohdistamaan huomiota koulutuksen antamiin valmiuksiin. Tutkimus toteutettiin Varsinais-Suomen kouluissa sähköisellä kyselylomakkeella. Tutkimukseen osallistui 26 opettajaa. Kyselylomakkeella saatu aineisto analysoitiin laadullisella menetelmällä, jossa hyödynnettiin sisällönanalyysia. Opettajankoulutuslaitos valmistaa opettajia työelämään. Aikaisemmat tutkimukset tunnistavat koulutuksen olevan yhteydessä opettajien parempiin valmiuksiin kohdata haastavaa käytöstä ja kiinnipitoa. Työnantaja voi tarjota opettajille täydennyskoulutusta, esimerkiksi Mapa- koulutuksen. Mapa-koulutus on haastavan käytöksen tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn sekä turvalliseen kiinnipitoon ja oppilaan fyysiseen rajoittamiseen tähtäävä koulutus. Aineistosta saatujen tulosten mukaan opettajat pohtivat haastavaa käytöstä ja kiinnipitotilanteita monesta eri näkökulmasta. Opettajat eivät kokeneet saavansa opettajankoulutuksesta minkäänlaisia valmiuksia kiinnipitotilanteisiin. Opettajat kokivat Mapa-koulutuksen antavan hyviä valmiuksia haastavaan käytöksen ja kiinnipidon kohtaamiseen. Tutkimustulosten perusteella voidaan pohtia opettajankoulutuksen tarjoamia valmiuksia ja niiden muokkaamista vastaamaan opettajien työssään kokemia haasteita.
Keywords: haastava käyttäytyminen; kiinnipitotilanne; opettajankoulutus; opettaja