Taurodontismi hampaan kehityksessä ja sen esiintyvyys oireyhtymissä ja etnisenä piirteenä - Linden, Thomas (My University, 2024)
Kirjallisuuskatsauksena toteutetussa työssä käsitellään taurodontismia hampaan kehityksen ja sen geneettisen säätelyn kannalta ja esitellään oireyhtymiä, joissa taurodontismi esiintyy yhtenä piirteenä. Lisäksi työssä tuodaan esiin tietoa taurodontismin esiintymisestä etnisenä piirteenä. Aineistona kirjallisuuskatsauksessa on käytetty suurimmaksi osaksi PubMedtietokannasta löytyviä artikkeleita ja kyseisten artikkelien lähdeluetteloita. Termillä taurodontismi tarkoitetaan monijuurisen hampaan morfologista poikkeamaa, jossa juurten haarautuminen tapahtuu normaalia apikaalisemmin. Tähän liittyen on todettavissa vertikaalisuunnassa tavallista suurempi pulpakavum. Taurodontismia esiintyy sekä itsenäisenä piirteenä että osana lukuisia oireyhtymiä. Taurodontismi voi olla osana oireyhtymän pääasiallista taudinkuvaa ja joissakin tapauksissa oireyhtymän ensilöydös. Taurodontismin esiintyvyys eri puolilla maailmaa vaihtelee suuresti. Alueelliset erot taurodontismin esiintyvyydessä kertovat geneettisten tekijöiden vaikutuksesta sen esiintyvyyteen. Taurodontismi hankaloittaa useissa tapauksissa hampaan hoitoa ja saattaa heikentää hampaan sekä hampaaseen tehdyn hoidon ennustetta.
Keywords: Taurodontismi, oireyhtymät, etnisyys