Miten tutkia kadonnutta materiaalisuutta? Turun akatemian kokoelmat tutkimuskohteena - Kunnas-Pusa Liisa; Koivunen Leila (Finland, 2025)
Tässä kirjoituksessa esittelemme Turun akatemian kokoelmatoimintaa pääasiassa esinekokoelmien näkökulmasta. Akatemian kokoelmia voidaan pitää ensimmäisenä museokokoelmana Suomessa, ja ne ovat osa monen tieteenalan historiaa. Kokoelmat sisälsivät taidetta, historiallisia ja etnografisia esineitä sekä luonnontieteellisiä näytteitä. Suurin osa kokoelmista tuhoutui Turun palossa vuonna 1827, ja säilyneet osat siirrettiin yliopiston mukana Helsinkiin. Kokoelmia koskeva lähdeaineisto on sirpaleista, eikä niitä koskevaa tutkimusta ole juurikaan tehty.