PÄIVÄKIRURGISEN POTILAAN TOIPUMINEN LEIKKAUKSESTA - Kitula, Sanna (My University, 2021)
Päiväkirurginen potilas menee sairaalaan toimenpidepäivänä ja kotiutuu sieltä muutaman tunnin kuluttua leikkauksen jälkeen. Potilaan ja hoitohenkilökunnan yhteinen aika on vaan muutamia tunteja. Suurin osa potilaan toipumisesta tapahtuu kotona ilman koulutettua hoitohenkilökuntaa. Päiväkirurgian määrä suunnitelluista leikkauksista on yli 50 % ja yksityisellä puolella jopa 80 %. Määrä on korkea ja sitä voidaan edelleen nostaa. Tämän tutkielman tarkoituksena oli kuvata päiväkirurgisen potilaan toipumista leikkauksesta, ortopedisten potilaiden arvioimana 6–12 kuukautta leikkauksen jälkeen ja selvittää taustamuuttujien yhteyttä potilaiden leikkauksesta toipumisen arviointiin. Tutkimus toteutettiin yhdessä suomalaisessa yksityissairaalassa. Kohderyhmänä olivat päiväkirurgiset potilaat, joille oli noin 6–12 kuukautta sitten tehty joko polven nivelsideleikkaus tai olkapää jänneleikkaus. Tutkimukseen osallistui 66 potilasta. Aineisto kerättiin Webropol®–ohjelman avulla. Mittarina käytettiin modifioitua Quality of Recovery 40 ®- mittaria, joka on suomennettu valmiiksi. Mittari on jaettu viiteen eri osa-alueeseen, jotka ovat: yleisvointi, tunteet, fyysinen riippumattomuus, tuen saanti potilaana ja kipu. Tutkimuksen tulokset analysoitiin tilastollisin menetelmin. Tutkielma osoitti, että suurin osa potilaista toipuu leikkauksesta hyvin. Heillä ei ole fyysisiä, eikä psyykkisiä oireita, kun leikkauksesta on kulunut 6–12 kuukautta. Puolet leikatuista potilaista pystyi palaamaan liikuntaharrastuksensa pariin samalle tasolle, kuin ovat olleet ennen leikkausta. Melkein puolet potilasta koki, että hoitohenkilökunnan kanssa voi keskustella aina tarvittaessa. Lääkäreiltä saatu tuki määritellään hieman pienemmäksi. Lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan antamalla tuella on suuri merkitys päiväkirurgisen potilaan toipumisprosessissa. Mitä enemmän potilaat kokevat saaneensa tukea, sitä tyytyväisempiä he oivat leikkauksen lopputulokseen.
Keywords: Päiväkirurgia, leikkauksesta toipuminen