Obeesien synnyttäjien kohtaamiskokemukset äitiyshuollossa ja synnytyssairaalassa - Toivonen, Henna (My University, 2024)
Ihmisten ylipaino ja lihavuus ovat yleistyneet maailmanlaajuisesti nopeaa vauhtia. Tämä näkyy myös raskaana olevien ja synnyttäneiden ihmisten ylipainon ja lihavuuden lisääntymisenä. Ylipainon ja lihavuuden on todettu lisäävän raskauden aikaisia ja synnytykseen liittyviä riskejä. Ylipainon ja lihavuuden lisääntyessä väestössä myös epäoikeudenmukaisen kohtelun eli ylipainon stigman on ehdotettu ennemminkin lisääntyneen kuin vähentyneen. Painosta ja koosta riippumatta kaikilla ihmisillä on oikeus hyvään hoitoon ja kunnioittavaan kohteluun. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli kuvata obeesien (BMI ≥ 30 kg/m2) synnyttäjien kohtaamiskokemuksia terveydenhuollon ammattihenkilöstön kanssa äitiyshuollossa ja synnytyssairaalassa. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman tiedonhaussa käytettiin hoitotieteen neljää keskeisintä tietokantaa: CINAHL, Cochrane, Medic ja PubMed. Haku toteutettiin helmikuun 2024 aikana. Haku muodostui seuraavien pääkäsitteiden kautta: synnyttäjä, kohtaaminen, ylipaino, äitiyshuolto ja synnytyssali. Tietokantahaussa neljästä eri tietokannasta tuloksia tuli yhteensä 1056 kappaletta. Tutkimukset karsittiin mukaanotto- ja poissulkukriteerien avulla ja lopulta mukaan valittiin yhteensä 11 kvalitatiivista tutkimusta. Tutkimusten laatu arvioitiin käyttämällä Critical Appraisal Skills Programme (CASP) -arviointikriteeristöä. Aineiston analysointi toteutettiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Obeesit synnyttäjät kokivat olevansa erityisen herkillä raskauden, synnytyksen ja synnytyksen jälkeisenä aikana. Synnyttäjien aiemmat huonot kokemukset tai huono itsetunto saivat osan synnyttäjistä varautuneiksi tulevaa hoitoa kohtaan. Kokemukset kohtaamisista ammattilaisten kanssa vaihtelivat. Osa synnyttäjistä koki epäasiallista kohtaamista ja kohtelua raskauden, synnytyksen ja synnytyksen jälkeisenä aikana painonsa vuoksi. Stigma näkyi kohtaamisissa muun muassa ennakko-oletuksina, syrjäyttämisenä ja sosiaalisen aseman heikentämisenä. Osa synnyttäjistä koki myös positiivisia kohtaamisia, joissa synnyttäjät kohdattiin yksilöä kunnioittaen. Obeesit synnyttäjät ovat jatkuvan tarkkailun alla. Ammattilaisilta he tarvitsevat sensitiivistä, tasavertaista ja yksilöllistä kohtelua ja kohtaamista.
Keywords: Raskaus, synnytys, ylipaino, lihavuus, kohtaaminen, äitiyshuolto, synnytyssairaala