”Undervisningen ska ha ett könssensitivt förhållningssätt” : Kön, sexualitet och jämställdhet i läroplanerna för grundläggande utbildning i Finland och Sverige - Kuosa, Anniina (My University, 2024)
I denna avhandling undersöktes förekomsten av teman kön, sexualitet och jämställdhet i läroplanerna för grundskolan i Finland och Sverige. Forskningsmaterial bestod av den finska läroplanen Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014 och den svenska Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2022. Syftet med denna studie var att belysa de övergripande delarna av läroplaner ur ett genusperspektiv. I undersökning ville man utreda på vilka sätt kön, sexualitet och jämställdhet framträder i läroplanerna och på vilka sätt refereras till elever i dem. Materialet angreps både kvalitativt och kvantitativt. Genom kvalitativ ansats studerades materialet med hjälp av abduktiv innehållsanalys. Med hjälp av systematisk läsning tematiserades och placerades excerpter i följande huvudkategorier: främjande av jämställdhet och jämlikhet, stödjande av personlig utveckling och omgivningens betydelse. Huvudkategorier bildades utifrån teori, forskningsfrågor och analys. Kvantitativ analys utfördes genom kvantifiering då alla uttryck som används för att referera till elever beräknades. Resultaten visar att främjande av jämställdhet och förebyggandet av all slags diskriminering poängterades mycket starkt i både den finska och svenska läroplanen. Att stödja elevernas personliga identitet och att lyfta fram fostrarens roll i detta identitetsarbete betonades också i läroplanerna. Att öka medvetenhet och kunskap om könsstereotypier, genus och sexualitet betraktades också viktigt i läroplanerna. Aktörerna förblev ändå abstrakta i läroplanerna. De mest använda uttrycken som refereras till elever är uttrycket elev. Bara några könsuppdelade uttryck förekom i läroplanerna. Med hjälp av denna studie upptäcktes att kön, sexualitet och jämställdhet kom fram till en viss grad i båda läroplanerna. Uppmärksamhet bör dock ägnas för att främja könsmedvetenhet. Att frågor relaterade till kön, sexualitet och jämställdhet tas upp i läroplaner garanterar inte att de ingår i skolans vardag.
Keywords: kön, genus, sexualitet, jämställdhet, läroplan