Svenska lånord i letaladialekten - Rihtilä, Tiia (My University, 2024)
Tämä kandidaatin tutkielma käsittelee ruotsin kielen vaikutusta Laitilan murteeseen. Erityisenä tutkimuskohteena ovat Laitilan murteen ruotsalaisperäiset tai ruotsin kielen kautta lainatut sanat. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia lainasanoja ruotsin kielestä on tullut Laitilan murteeseen, mikä sanaluokka lainasanojen keskuudessa on yleisin ja miten lainasanat ovat sopeutuneet murteeseen. Tarkastelun kohteena on myös lainasanojen määrä sekä niiden alkuperä. Tutkimusaineistona on Samuli Simulan Laitilan murteella kirjoittama pakina, joka on julkaistu Laitilan vaarin pakinoita -pakinakokoelmassa vuonna 1985. Pääasiallinen aineisto tutkielmassani koostuu 60:tä ruotsalaisperäisestä sanasta, jotka on systemaattisesti kerätty materiaalina toimivasta pakinasta. Tässä tutkielmassa tutkimusmetodeina on käytetty sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivia metodeja. Tutkielmassa perehdytään yleisesti murteeseen käsitteenä sekä käsitellään kielikontakteja. Kielikontakteja tarkastellaan pääasiassa suomen ja ruotsin välillä, mutta hieman muidenkin kielten osalta. Käsitellen myös Suomen murteita ja tutustun lähemmin Laitilan murteeseen sekä materiaaliini. Lainasanoista valtaosa on substantiiveja, mutta aineistossa on myös verbejä, adjektiiveja ja adverbejä. Lainasanojen kirjoitusasua tutkittaessa ilmeni, että suurin osa lainasanoista on sopeutunut Laitilan murteeseen hyvin, koska niiden kirjoitusasu ei eroa suuresti ruotsin yleiskielestä. Tutkimus osoittaa, että Laitilan murteessa on vain hieman yli 11 % ruotsalaisperäisiä lainasanoja. Noin puolet näistä lainasanoista on peräisin muista germaanisista kielistä, ja vain 40 %:lla on juurensa ruotsin kielessä. Osa ruotsin kielen kautta lainatuista sanoista on peräisin ranskan, latinan ja kreikan kielistä.
Keywords: Laitilan murre, murre, kielikontaktit, lainasanat, ruotsin kieli