”Se pitää yrittää säilyttää ja olla siinä selvillä vesillä, että me pystytään yhdessä seilaamaan jollain tavalla” Dialoginen arviointi sosiaalityöntekijän ja omaisen välisestä yhteistoiminnasta gerontologisessa sosiaalityössä - Pietilä, Heidi (My University, 2019)
Tutkielmani tarkoituksena on selvittää, miksi gerontologisessa sosiaalityössä tarvitaan sosiaalityöntekijän ja omaisen välistä yhteistoimintaa. Tavoitteenani on myös arvioida dialogisen arvioinnin menetelmällä, minkälaiset tekijät vaikuttavat omaisen ja sosiaalityöntekijän väliseen yhteistoimintaan gerontologisessa sosiaalityössä. Tutkielmani inspiraationa toimii kaksoisasiakkuuden käsite, jolle etsin sisältöä aineistoni avulla. Tutkielmani on laadullinen tutkimus, jonka aineisto on kerätty dialogisen arvioinnin menetelmällä, siten että aineistona on kolme dialogista arviointia. Dialogiseen arviointiin osallistuneet sosiaalityöntekijä ja omainen ovat olleet aikaisemmin yhteistoimintasuhteessa keskenään. Dialogisen arvioinnin tavoitteena oli muodostaa yhteisiä arvioita kaikkien osallistujien, eli sosiaalityöntekijän, omaisen ja haastattelijan kesken. Käytäntötutkimuksen traditioon nojaten tutkielmani haastattelurunko on muodostettu yhdessä käytännön työtä tekevien sosiaalityöntekijöiden kanssa. Aineisto on analysoitu teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Yhteistoiminnan tarvetta kuvaavia teemoja muodostui kolme kappaletta. Tutkielmassani on nostettu esille myös kaksi teemaa sosiaalityöntekijän ja omaisen yhteistoiminnan haitallisuudesta suhteessa ikääntyneen ihmisen tilanteeseen. Tutkielmani mukaan omaisen ja sosiaalityöntekijän välistä yhteistoimintaa gerontologisessa sosiaalityössä tarvitaan tiedon välittämiseksi molempien osapuolten välillä. Lisäksi yhteistoimintaa tarvitaan konkreettisten asioiden hoitamiseksi ikääntyneen ihmisen elämässä. Kolmas sosiaalityöntekijän ja omaisen yhteistoiminnan tavoite on tutkielmani mukaan omaisen emotionaalinen tukeminen ja ohjaaminen tarvittavien palvelujen piiriin. Yhteistoiminta omaisen ja sosiaalityöntekijän välillä voidaan nähdä haitallisena suhteessa ikääntyneen ihmisen tilanteeseen, mikäli ikääntyneen oma tahto tulee ohitetuksi. Tämän lisäksi yhteistoiminta voidaan nähdä haitallisena, mikäli omainen ja sosiaalityöntekijä eivät pysty muodostamaan yhteistoimintasuhdetta keskenään. Teemoja, jotka kuvaavat omaisen ja sosiaalityöntekijän yhteistoimintaan vaikuttavia tekijöitä muodostui dialogisten arviointien perusteella kuusi kappaletta. Omaisen ja sosiaalityöntekijän yhteistoimintasuhteeseen vaikuttavat ennakkokäsitykset sekä omaisen että sosiaalityön roolista, luottamus, rehellisyys, erilaiset vallan ulottuvuudet sekä molempien osapuolten henkilökohtaiset ominaisuudet. Kaksoisasiakkuuden käsitteen sisältö määrittyi tutkielmassani pääsääntöisesti omaistyön näkökulmasta.
Keywords: gerontologinen sosiaalityö, omainen, kaksoisasiakkuus, suhdeperustainen sosiaalityö, dialoginen arviointi, käytäntötutkimus