Huvilan henki : Huvilarannan perhe- ja huvilayhteisön voimavara - Salonen, Anne (My University, 2024)
Pro gradu -tutkielmani pureutuu porilaisen huvila-alueen, Huvilarannan, kautta nykyasukkaiden ylläpitämään kulttuuriperintöprosessiin. Laadullisen tutkimukseni tutkimusaineisto koostuu kuudesta asukashaastattelusta, jotka keräsin vuosina 2020– 2023.Tutkimukseni pääkysymys selvittää asukkaiden kokeman huvilan hengen osuutta ensitapaamisesta aina asumiseen. Huvilan henki on luomani käsite huvilatutkimuskentälle, jolla tarkoitan asukkaan yksilöllistä tunnekokemusta huvilastaan. Sivututkimuskysymyksillä selvitän maiseman vaikutusta asukkaiden ostopäätökseen ja asumiseen sekä viranomaistahojen ja asukasyhteisön vaikutusta huviloissa ja huvila-alueella tehtäviin toimenpiteisiin. Huvilaranta kuuluu Museoviraston arvottamana maamme rakennettujen kulttuuriympäristöjen (RKY) joukkoon. Huvila-alue rajoittuu Porin Pihlavanlahteen ja huvilat ovat suojeltuja 1800- luvulla perustetun porvarishuvila-alueen harvoja säilyneitä rakennuksia. Niiden suojelupäätökset ovat1990-luvulta. Asukkaat ovat ostaneet huvilansa 2000-luvulla, kun Kemiran Vuorikemian tehdas päätti Satakunnan Museon vaikuttamana myydä entiset arvohuvilat suojavyöhykkeenä toimineen alueen sisältä. Tutkimuskohteina olevat huvilat olivat pitkään autioina, mikä on vaikuttanut huviloiden säilymiseen alkuperäiskuntoisina. Tämä seikka vaikuttaa vahvasti asukkaiden huvilan hengen kokemukseen, joka tutkimuksessani kumpuaa kolmesta jo Venetsia julistuksessa 1960-luvulla tärkeänä pidetystä kulttuuriperintöä koskevasta arvosta. Suomessa vapaa-ajan erilaisia asumuksia on lähes 600 000, mutta aiheesta tuotettua tutkimusta on vain vähän suhteutettuna huvilamäärään. Oman tutkimukseni kautta pyrin tuomaan rohkeutta huvilatutkimukseen. Kulttuuriperinnön tutkimuksessa on Suomessa tehty pioneerityötä rakennusperinnön kentällä tuoden suojeluun asukasnäkökulmaa. Oman tutkimukseni näen kulkevan edellä viitoitetuissa jalanjäljissä. Tutkimuskirjallisuutena olenkin käyttänyt yliopistomme omien professoreidemme ja jo emerita professorin tuottamaa kirjallisuutta. Empiiristä tutkimusaineistoa analysoin liittäen laadulliseen tutkimukseen ilmiöitä tutkivaa fenomenologiaa.
Keywords: Asukasyhteisö, huvila-asukas, huvilan henki, kulttuuriperintöprosessi, rakennusperintö.