Akuuttia sairaalahoitoa vaatineiden aivovammapotilaiden hoitopolku - Kiema, Elina (My University, 2019)
Tutkielmassani perehdyn sairaalahoitoa vaatineiden aivovammapotilaiden hoitopolkuun suomalaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä. Asiaa käsitellään sekä potilaan subjektiivisten kokemusten että hoitokäytäntöjen toimivuuden pohjalta. Tarkoituksena on tuoda esiin aivovammapotilaiden hoitoon osallistuvien tahojen moninaisuutta sekä pohtia esimerkiksi sitä, olisiko hoitopolkujen yhtenäistämisestä hyötyä hoidon jatkuvuuden sekä potilaiden tyytyväisyyden kannalta. Tutkielma toteutettiin havainnoivana seurantatutkimuksena. Aineisto kerättiin Turun ylipistollisen keskussairaalan päivystyspoliklinikalle aivovamman vuoksi tulleista potilaista. Potilaat rekrytoitiin mukaan tutkimukseen kesäkuun 2015 ja elokuun 2017 välillä, ja tämän jälkeen heidän hoitopolkuaan terveydenhuoltojärjestelmässä seurattiin puolen vuoden ajan. Hoitopolusta kerättiin tietoa potilasasiakirjamerkinnöistä sekä potilaiden oman raportoinnin pohjalta. Subjektiivisia kokemuksia kartoitettiin kyselylomakkeen muodossa. Hoitopolkua käsittelevä tieto on kerätty yhteensä 91 henkilöstä ja hoitotyytyväisyyttä käsittelevä tieto 77 henkilöltä. Tutkielman perusteella voidaan aivovammapotilaiden hoitopolussa huomata paljon yhtäläisyyksiä. Silti osa potilaista on kokenut hoidon jatkuvuuden ongelmalliseksi ja myös objektiivisesti tarkasteltuna tiedon siirtyminen eri hoitopaikkojen välillä on osittain puutteellista. Tämän perusteella hoitokäytäntöjen yhtenäistäminen voisi lisätä sekä hoidon laatua että potilaiden tyytyväisyyttä hoitoon. Kaiken kaikkiaan kuitenkin aivovammapotilaat tässä aineistossa olivat subjektiivisesti keskimäärin varsin tyytyväisiä hoitopolkuunsa sekä kokivat, että heillä oli mahdollisuuksia vaikuttaa esimerkiksi hoidon suunniteluun.
Keywords: aivovamma, hoidon jatkuvuus, potilastyytyväisyys