Komission tiedonannossa (2009/C 45/02) esitettävän tehokkuuspuolustuksen soveltuminen SEUT 102 artiklan mukaisen menettelyn arvioimiseen - Leikas, Pia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Taloudellisen lähestymistapa on voimistunut kilpailuoikeudessa viime vuosikymmenien aikana. Vuonna 2009 Euroopan komissio julkaisi komission tiedonannon 2009/C 45/02 koskien ohjeita komission ensisijaisista täytäntöönpanotavoitteista sovellettaessa EY:n perustamissopimuksen 82 artiklaa yritysten määräävän aseman väärinkäyttöön perustuvaan markkinoiden sulkemiseen. Kyseisessä tiedonannossa esitetään, että tiettyjen soveltamisedellytysten täyttyessä määräävässä asemassa olevalla yrityksellä on mahdollisuus vedota tehokkuuspuolustukseen SEUT 102 artiklan mukaisen menettelynsä oikeuttamiseksi. Tehokkuuspuolustuksen soveltamisedellytykset eivät kuitenkaan vastaa täysin Euroopan unionin aikaisemmassa oikeuskäytännössä tunnistettuja soveltamisedellytyksiä. Komission tiedonannon julkaisemisen jälkeen EU:n tuomioistuimet ovat muutamassa tapauksessa käsitelleet tehokkuuspuolustuksen mahdollisuutta. Nykyisellään unionin tuomioistuimen kanta komission tiedonannossa esitettyjen soveltamisedellytyksen sopivuudesta osaksi SEUT 102 artiklan arviointia ei kuitenkaan ole täysin selvä. Komission tiedonannossa esitettävän tehokkuuspuolustuksen aineelliset soveltamisedellytykset ovat lähes identtisiä verrattuna SEUT 101(1) artiklaan sovellettavan tehokkuuspuolustuksen sekä yrityskauppavalvontaan sovellettavan tehokkuuspuolustuksen aineellisisiin soveltamisedellytyksiin. Kuitenkin kyseisten kolmen kilpailunrajoituksen soveltamisympäristöissä on merkittäviä eroavaisuuksia. Tässä tutkielmassa selvitetään, ovatko komission tiedonannossa esitettävät tehokkuuspuolustuksen soveltamisedellytykset asianmukaisia ottaen huomioon SEUT 102 artiklan soveltamisympäristön. Tutkielmassa päädytään lopputulokseen, että komission tiedonannossa esitettävän tehokkuuspuolustuksen soveltamisedellytykset ovat monella tapaa ongelmallisia. Komission tiedonannon neljäs soveltamisedellytys ei sovellu SEUT 102 artiklan yhteyteen. Muut soveltamisedellytykset ovat mahdollisesti soveltuvia, mutta tarvitsevat selventäviä lausumia käytännön soveltamistilanteisiin liittyen. Toimenpidesuosituksina esitetään tehokkuuspuolustuksen soveltamisedellytyksien tarkentamista esimerkiksi uudella komission tiedonannolla ja/tai suorituskilpailun käsitteen tarkentamista, jolloin tarve tehokkuuspuolustukselle ei liene suuri. Tutkielmassa tärkeimpiä kirjallisia lähdeaineistoja ovat O’Donoghuen & Padillan, Virtasen, Kuoppamäen sekä Akmanin julkaisut.