Havaintoja ensihoidon vaikuttavuuden arvioinnista - Karikko, Kristiina (My University, 2021)
Tässä työssä perehdyttiin kirjallisuuskatsauksen avulla siihen, miten ensihoidon vaikuttavuutta on tutkittu kansainvälisessä kirjallisuudessa. Lähtökohtana oli tarkastella tutkimuksia ensihoidon käyttämien keinojen vaikuttavuudesta ja pohtia niiden tutkimuspohjaista näyttöä ja perusteltavuutta. Tarkoituksena oli arvioida sitä, millaisia keinoja ensihoidon laajojen kokonaisuuksien tutkimiseksi voidaan käyttää. Tiedonhaun menetelmänä oli kirjallisuushaku PubMed-tietokannasta. Tämän haun tuloksista karsittiin otsikoiden ja abstraktien perusteella 11 kiinnostavinta. Nämä jaettiin tutkitun aiheen perusteella kolmeen ryhmään: lääkintähelikopteritoimintaa ja sydänpysähdyspotilaan hoitoa käsitelleisiin tutkimuksiin ja lisäksi muihin kiinnostaviin tutkimuskohteisiin. Katsauksen perusteella ensihoidon tutkiminen todettiin hyvin haastavaksi suurten ja vaihtelevien organisaatioiden sekä laajan toimintakentän vuoksi. Ensihoitoa on mahdotonta tutkia yhtenä kokonaisuutena, joten yksittäisten järjestelmän osasten tutkiminen on keskeistä. Lisää tutkimusta ensihoidon vaikuttavuudesta tarvitaan kipeästi.
Keywords: ensihoito, vaikuttavuus, lääkintähelikopteri, HEMS