Täydennyskoulutusselvitys : Tekstiilikäsitöitä opettavan opettajan kiinnostus erikoistekniikoiden täydennyskoulutukseen - Kirkkomäki, Miia; Rostedt, Kaisu (My University, 2024)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan käsityönopettajien kiinnostusta käsityön erikoistekniikoiden lisä- ja täydennyskoulutusta kohtaan. Tavoitteena oli selvittää tekstiilikäsitöitä opettavien opettajien kannalta kiinnostavia ja tarpeellisia käsityön erikoistekniikoita, joista he haluaisivat oppia lisää täydennyskoulutuksen myötä. Kiinnostuksen ja tarpeen lisäksi haluttiin selvittää opettajien mielestä parhaat ajankohdat ja koulutuspaikat ja kuinka paljon he olisivat itse valmiita maksamaan täydennyskoulutuksestaan. Tutkimusmenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua kyselytutkimusta, joka toteutettiin Webropol -sovelluksen avulla. Tutkimukseen osallistui 29 käsitöitä opettavaa opettajaa eri puolilta Suomea. Vastaajista 59 % oli toiminut opettajana yli kymmenen vuotta ja 34 % 5–9 vuotta, joten suurin osa vastaajista oli jo melko kokeneita opettajia. Tutkimustuloksiin todennäköisesti vaikutti jonkin verran se, että kyselyyn vastanneet opettajat olivat vuosia opettaneet ainoastaan tekstiilikäsitöitä ja tämän vuoksi koettiin tarvetta kertaukselle teknisentyön aihealueissa. Tutkielmassa selvisi, että lisä- ja täydennyskoulutuksesta ollaan kiinnostuneita monissa eri tekstiilityön erikoistekniikoissa. Eniten kiinnostusta vastaajissa herättivät erilaiset langanvärjäystekniikat ja korinpunonta. Korinpunonta on Taitoliiton nimeämä ”vuoden käsityötekniikka” 2024. Useat tekstiilitöitä opettavat opettajat olisivat kiinnostuneita saamaan lisäkoulutusta myös teknisentyön eri tekniikoissa, sillä vastaajista 76 % oli kiinnostunut teknisen käsityön lisä- ja täydennyskoulutuksesta. Tutkimuksen perusteella lisä- ja täydennyskoulutus koetaan hyvin tarpeelliseksi, joskin käsityön erikoistekniikat, joissa lisäkoulutusta kaivataan, vaihtelevat melko paljon vastaajan mukaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että opettajan henkilökohtainen koulutus- ja kehittymissuunnitelma on ajan tasalla ja koulutustarjonta on tarpeeksi kattava.
Keywords: täydennyskoulutus, jatkuva oppiminen, lisäkoulutus