Profeettain huomassa. Uskonnon ja henkisyyden representaatiot Star Trek: Deep Space Nine -sarjassa - Timonen, Kati (My University, 2022)
Tämä Pro gradu -tutkielma käsittelee uskonnon ja henkisyyden representaatioita Star Trek: Deep Space Nine -sarjassa (1993–1999). Tutkimuksen aineisto koostuu yhdestätoista sarjan jaksosta sen kuudelta eri tuotantokaudelta. Hyödynnän aineiston analyysissä lähiluvun metodia. Keskeisimmät käsitteet tälle tutkimukselle ovat representaatio, uskonnon prototyyppi, fiktiivinen uskonto ja henkisyys. Tutkimukseni tarkoitus on keskittyä Star Trek: Deep Space Nine eli DS9-sarjan esittämiin kuvauksiin uskonnosta ja henkisyydestä sekä tuoda ilmi, minkälaisia perinteisiä uskonnon piirteitä löytyy myös fiktiivisistä eli keksityistä uskonnoista. Tällaiset aineiston kuvaukset saattavat muistuttaa esimerkiksi tiettyjä uskonnon prototyyppejä, kuten kristinuskon tai juutalaisuuden perinteitä, sisällöiltään. Lähiluvun avulla analyysini näistä kuvauksista tarkentuu ja tutkielma tarjoaa monipuolisen kuvauksen aineistossa esiintyvistä representaatioista. Star Trek on yleisesti suosittu tutkimuskohde monilla eri tieteenaloilla, kuten mediatutkimuksessa ja kulttuurihistoriassa. Oma tutkimukseni eroaa aikaisemmista siinä, että keskityn tarkan rajauksen seurauksena ainoastaan yhteen televisiosarjaan ja sen sisällä vain muutaman jakson uskontotieteelliseen analysointiin. Monet aiemmat tutkimukset ovat käsitelleet joko Star Trekiä kulttuuri-ilmiönä, tai lähestyneet DS9-sarjaa muusta kuin uskontotieteellisestä lähtökohdasta. Sen lisäksi, että analysoin uskonnon ja henkisyyden representaatioita, käsittelen sarjan tapaa yhdistellä uskontoa ja henkisyyttä sekulaarin tieteen kanssa tieteisfiktion genren raameissa. Teen tutkimuksessa aineistoni representaatioille kategoriajaon, jonka kautta lähden analysoimaan tuloksia tarkemmin lähiluvulla. Kategoriat muodostuivat tutkimuskysymysteni pohjalta. Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että DS9-sarjassa esiintyy sekä suoria viittauksia uskontoprototyyppeihin että fiktiivisiä uskontoja, joita taustoittavat useat eri prototyypit. Lisäksi aineiston edetessä osassa representaatioista tapahtuu selkeitä muutoksia. Eniten aineistossa korostuu fiktiivinen bajorilainen uskonto, jonka juhlista ja rituaaleista on löydettävissä yhtäläisyyksiä esimerkiksi juutalaisuuteen, katolisuuteen ja uushenkisyyteen. Aineiston perusteella on myös pääteltävissä, että sarjan päähahmo Benjamin Sisko on messiasmyyttinen ja dualistinen henkilö, jonka kautta uskonnon ja henkisyyden representaatioita esitetään monipuolisesti. Toinen tärkeä löytö analyysissa koskee uskonnon ja henkisyyden suhdetta sekulaariin: vaikka aineisto sisältää uskontokriittisiä hetkiä, se esittää myös tilanteita, joissa uskonto, henkisyys ja tiede saattavat jopa tukea toisiaan esimerkiksi ongelmanratkaisussa. Henkisyyden representaatiot usein sulautuvat osaksi uskontojen kuvauksia. Tämän lisäksi aineisto sisältää joitakin henkismytologisia representaatioita, jotka luokittelen organisoidun uskonnon käsitteen ulkopuolelle.
Keywords: Star Trek, tieteisfiktio, representaatio, fiktiivinen uskonto, uskonnon prototyyppi, henkisyys