Opioidit ja työmarkkinat : Reseptiopioidien ja työllisyyden suhde Yhdysvalloissa - Nyström, Axel (My University, 2024)
1990-luvun lopulla alkanut Yhdysvaltojen opioidiepidemia on edelleen jatkuva ongelma. 2010- luvulla alkanut, niin sanottu kolmas aalto on tuonut epidemian taas ajankohtaiseksi. Tutkielmassa suoritetaan kirjallisuuskatsaus 2020-luvun molemmin puolin tehtyyn tutkimukseen reseptiopioidien ja työllisyyden suhteesta. Tutkimuskysymykset ovat ”Minkälaisia metodeja käyttämällä lääkeopioidien ja työmarkkinalopputulemien suhdetta Yhdysvalloissa on tutkittu ja minkälaisia tuloksia tutkimukset ovat tuottaneet?” ja ”Minkälaisia johtopäätöksiä tarkasteltujen tutkimusten tulosten perusteella voidaan tehdä?” Kirjallisuutta havainnollistetaan kahdeksan tutkimuksen avulla, jotka keskittyvät opioidien ja työllisyys-, työttömyys- tai osallistumisasteen sekä opioidien yliannostuksien ja työllisyyden suhteeseen. Tutkimuksia tarkastelemalla huomataan, että tutkimusmetodeissa toistuvat regressioanalyysi ja sen muunnelmat. Tutkimusten aineisto oli vaihtelevaa. Tutkimusten tuloksista ei voida tehdä kiistattomia päätelmiä, mutta ne viittaavat siihen, että reseptiopioidien ja työllisyyden välillä on, tavallisesti negatiivinen, yhteys.
Keywords: opioidit, työllisyys, Yhdysvaltojen opioidiepidemia