Adjektiv som attraktionsskapare : Produktbeskrivningar i IKEA:s kataloger ur ett kronologiskt perspektiv - Viljanen, Ulla (My University, 2026)
I denna avhandling undersöker jag hur IKEA använder adjektiv i sina produktbeskrivningar av soffor på 1950- och 2010-talen. Jag kommer att fokusera på adjektivens roll och dela in adjektiven i olika semantiska grupper beroende på vad de förmedlar. Genom en kronologisk jämförelse av åtta utvalda kataloger undersöker jag likheter och skillnader i adjektivbruket samt IKEA:s sätt att göra produkter attraktiva. Jag har undersökt vilka adjektiv IKEA använder och vilka är de mest frekventa. Dessutom har jag studerat adjektivens grammatiska funktioner, komparationsformer och hur de bygger upp produkters åtråvärdhet. Denna studie har genomförts både kvantitativt och kvalitativt. Materialet i min undersökning består av åtta IKEA-kataloger från 1950- och 2010-talen. Målet med min avhandling är att lyfta fram hur användningen av adjektiv skiljer sig mellan olika årtionden och vad den säger om språkbruket. Resultaten av min undersökning visar att IKEA använder adjektiv mångsidigt för att beskriva produktens utseende och egenskaper. Majoriteten av adjektiven fungerar som attribut och förekommer i positiv. Slutligen visar studien att adjektiv som beskriver produktens form är frekventa.
Keywords: adjektiv; Democratic Design; IKEA; marknadsföring; semantik