"Baby, jag en G, vilken heartbroke?" : Kodväxling i C.Gambinos rap-lyrik - Ylänen, Ville (My University, 2026)
Denna kandidatavhandling handlar om kodväxling i C.Gambinos rap-lyrik. Materialet omfattar albumet Sin City (2022) som består av 11 låtar. Syftet med avhandlingen är att analysera kodväxling i C.Gambinos rap-lyrik både språkligt och innehållsligt. Jag ställer fem forskningsfrågor av vilka de tre första är språkrelaterade och de två sista innehållsliga. Språkligt är jag intresserad av kodväxlingens förekomst, språkliga typer (inkl. språktillhörighet), frekventa uttryck och syntaktiska funktion. Innehållsligt är jag intresserad av kodväxlingssekvensernas temaområden och eventuella tematiska skillnader mellan låtarna. Jag använder både kvantitativa och kvalitativa metoder i denna avhandling – den språkliga analysen är kvantitativ medan den innehållsliga analysen innehåller även kvalitativ tolkning. Angreppssättet är både induktivt och deduktivt. I den språkliga analysen är angreppssättet främst induktivt. Den innehållsliga analysen är däremot deduktiv – den baserar sig på en temauppdelning av rapmusik (Westinen 2014:59) samt på forskning om subgenren gangsterrap (se t.ex. Kubrin 2005; Söderman 2025). Den språkliga analysen visar att kodväxlingen förekommer rikligt i lyriken men det finns dock variation mellan låtarna. Kodväxlingssekvenserna är oftast enstaka engelska ord (baby var det mest frekventa uttrycket) men det förekommer även andra språk (som arabiska) och andra språkliga typer (dvs. fraser och satser). Syntaktiskt är sekvenserna oftast placerade inom den svenska meningen men det förekommer även sådana fall där sekvenserna är utanför den svenska meningen eller att hela meningen (versraden) är på ett främmande språk. Den innehållsliga analysen visar att kodväxlingssekvenserna representerar flera olika temaområden. Mer allmänna teman är dominerande men det förekommer även sådana teman som vanliga i subgenren gangsterrap – till exempel våld. Den tematiska skillnaden mellan låtarna är den att gangsterrappens teman – speciellt våld – nästan enbart förekommer i de låtar som innehåller mer kodväxling.
Keywords: kodväxling; rap; rap-lyrik; gangsterrap; tematik