Makrotaloudellisten tekijöiden vaikutus osakkeiden ja joukkovelkakirjalainojen tuottojen väliseen korrelaatioon - Rantakari, Karoliina (My University, 2020)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan osakkeiden ja joukkovelkakirjalainojen tuottojen välistä korrelaatiota sekä miten erilaiset makrotaloudelliset muuttujat vaikuttavat siihen. Osakkeiden ja joukkovelkakirjalainojen tuottojen korrelaatiolla on merkittävä informatiivinen rooli sijoituspäätöksissä, joissa pääomaa hajautetaan eri sijoituskohteiden välille. Hajauttamisen tuomat edut ovat parhaimmillaan sijoituspäätöksissä, joissa sijoituskohteiden välinen korrelaatio on vähäistä. Osakkeet ja joukkovelkakirjalainat ovat suurimpia sijoituskohteita kansallisilla rahoitusmarkkinoilla, minkä vuoksi niiden tuottojen välinen korrelaatio on merkittävä. Korrelaatio ei ole vakio ja se saattaakin vaihdella suuresti ja hyvinkin nopeasti. Vaihteluja korrelaatiossa aiheuttavat erilaiset makrotaloudelliset tekijät. Mikäli sijoittaja ymmärtää näiden tekijöiden vaikutuksen, voi se olla hänelle arvokas etu sijoituspäätöksiä muodostaessa. Tutkielman tavoitteena on osoittaa miksi osakkeiden ja joukkovelkakirjalainojen tuottojen välisen korrelaation tulisi kiinnostaa sijoittajia ja miten korrelaatio on vaihdellut sekä mitkä tekijät ovat vaikuttaneet sen vaihteluun. Tutkielman tavoitteisiin pyrittiin vastaamaan tarkastelemalla S&P500-indeksin sekä Yhdysvaltojen 10 vuoden valtion joukkovelkakirjalainan tuottojen korrelaatiota vuosina 2010–2018. Korrelaatio laskettiin liukuvan korrelaation avulla. Tämän lisäksi tutkielmassa analysoitiin miten Yhdysvaltojen inflaatioaste, ohjauskoron muutokset, bruttokansantuote sekä osakemarkkinoiden volatiliteetti vaikuttivat S&P500-indeksin sekä Yhdysvaltojen 10 vuoden valtion joukkovelkakirjalainan tuottojen korrelaatioon. Analysointi tehtiin usean selittävän muuttujan lineaarisen regressioanalyysin avulla. Tutkielma perustuu aiheesta tehtyihin tutkimuksiin, joihin tutkielmassa saatuja tuloksia verrataan. Tutkielman tulosten mukaan S&P500-indeksin sekä Yhdysvaltojen 10 vuoden valtion joukkovelkakirjalainan tuottojen korrelaatio on heikosti negatiivinen, minkä vuoksi sijoittajan on kannattavaa hajauttaa pääomansa niiden kesken. S&P500-indeksin sekä Yhdysvaltojen 10 vuoden valtion joukkovelkakirjalainan tuottojen korrelaation muutoksiin vaikutti eniten inflaation sekä osakemarkkinoiden volatiliteetin vaihtelut. Ohjauskoron, osakemarkkinoiden volatiliteetin sekä inflaation kasvu aiheuttivat S&P500-indeksin sekä Yhdysvaltojen 10 vuoden valtion joukkovelkakirjalainan tuottojen välille negatiivista korrelaatiota. Bruttokansantuotteen vaikutusta ei voitu tutkielmassa todeta.
Keywords: S&P500-indeksi, 10 vuoden valtion joukkovelkakirjalaina, korrelaatio