SOSIAALISET SUHTEET TOIMISTON UUSIEN TYÖTAPOJEN TUULISSA : Narratiiviset kokemukset työstä ja vuorovaikutuksesta monitilatoimistossa - Pulkkinen, Viivi (My University, 2018)
Tämä pro gradu -tutkielma kartoittaa, miten organisaation jäsenten keskinäiset suhteet muuttuivat, kun yritys toteutti muutoksen fyysisissä työtiloissa ja siirtyi joustavampiin työskentelymuotoihin. Lisäksi tutkielma vastaa siihen, miten työn ja työtilan uudelleenjärjestely vaikutti henkilöiden työtapoihin. Tutkimusten mukaan työympäristö ja siinä tapahtuvat muutokset vaikuttavat työntekijään ja tämän työhyvinvointiin. Työn suunnitteluun liittyvät tutkimukset ovat viimeisten vuosikymmenien aikana raportoineet, että avokonttorit parantavat työntekijöiden kokemusta joustavuudesta. Vastavuoroisesti avokonttorit kuitenkin saattavat myös laskea työhyvinvointia työntekijöiden yksityisyyden kutistuttua ja häiriötekijöiden lisäännyttyä. Tutkimukset ovat kuitenkin keskittyneet enemmän työtilojen ergonomiaan ja toimivuuteen, vaikka työtilan vuorovaikutuksella on myös merkittävä rooli työntekijän työssä jaksamiseen. Vuorovaikutuksen ja ihmissuhteiden roolin merkityksen tunnistaneet työn suunnittelun tutkijat puhuvat työn uudelleensuunnittelusta, jonka kantavia teemoja ovat mm. digitalisaatio ja sen pohjalta kehittyvät työnteon uudet muodot kuten etätyö. Tutkimusten mukaan etätyön hyödyt, kuten aikataulujen joustavuus, työmatkaan kuluvan ajan säästäminen, sekä häiriötekijöiden minimaalisuus, johtavat parempaan työ- ja perhe-elämän tasapainottamiseen, tehokkuuteen ja työtyytyväisyyteen. Etätyöskentelyn haittapuoliksi taas on tunnistettu mm. etänä toimivan työntekijän vaikeus integroitua työyhteisöön ja etänä työskentelevien henkilöiden oma kokemus eristäytyneisyydestä. Tässä kvalitatiivisessa tutkimuksessa tarkasteltiin haastateltavien kertomusten kautta, miten henkilöt kokivat uudistukset työtilassa ja työskentelytavoissa. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina, joiden pohjalta tutkija loi narratiivisen tyypittelyn avulla tyyppikuvaukset, jotka perustuvat haasteltavien kokemuksiin vuorovaikutuksesta ja siinä tapahtuneista muutoksista työn ja työtilan uudelleenjärjestelyn (ml. lisääntyneen etätyön) myötä. Tyyppikuvaukset kuvaavat kuvitteellisia henkilöitä, jotka edustavat vastauksissa yleisimmin esille tulleita teemoja sekä tutkijan mielestä huomion arvoisia seikkoja. Tutkimustulokset indikoivat, että joustavammat työtavat (mm. etätyömahdollisuus) ovat tehostaneet työtä ja parantaneet työhyvinvointia. Työhyvinvoinnin koettiin parantuneen erityisesti etätyön johdosta, sillä etätyö nähtiin keinona paeta työpaikan sosiaalista kuormitusta ja keskittyä keskittymistä vaativiin työtehtäviin. Nämä tulokset tukevat aiempia tutkimustuloksia siitä, että avokonttorit parantavat työntekijöiden työhyvinvointia mm. parantamalla työntekijöiden kokemusta joustavuudesta. Vaikka avokonttoreissa onkin aiemmin raportoitu myös työhyvinvoinnin laskemisesta, tässä tutkimuksessa mm. häiriötekijöiden lisääntymistä ja yksityisyyden kutistumista kompensoi case-yrityksessä muutoksen myötä lanseerattu etätyömahdollisuus ja sen tarjoama vapaus oman työn ja aikataulujen parempaan organisointiin.