Lastensuojelun tapaamisiin ja kohtaamisiin liittyvät toiveet lasten kirjoituksissa ja piirroksissa - Rantanen, Elisa (My University, 2023)
Tarkastelen tutkielmassani sitä, millaisia lastensuojelun tapaamisiin liittyviä toiveita avo- ja sijaishuollon asiakaslapsilla on ja millaisia kohtaamisia lapset toivovat. Teoriana käsittelen lapsuutta ja sen historiaa lyhyesti sekä lastensuojelua ja siihen liittyvää osallisuutta sekä kohtaamisia. Osallisuus antaa merkittävän viitekehyksen tutkielmalleni, sillä jokaisella lapsella tulisi olla oikeus osallisuuteen muun muassa Lapsen oikeuksien sopimuksen määritelmän myötä. Lasten tiedon merkityksellisyys ja lasten osallistaminen heitä koskevissa asioissa taustoittavat tutkimustani. Tutkimukseni on laadullinen tutkimus, jossa menetelmänä on sisällönanalyysi. Aineistonani on Pesäpuu ry:n toteuttama vaikuttamiskampanjan julkaisu, johon on koottu 120 lapsen vastaukset kysymykseen: “Miksi lastensuojelun työntekijän on tärkeä tavata ja kuunnella lapsia?”. Kyseessä on vuonna 2021 julkaistu kampanja, joka on kannanotto lastensuojelun avo- ja sijaishuollossa asiakkaana olevien pienten lasten osallisuuden puolesta. Aineistossa vastanneet lapset ovat iältään 3–16 vuotta, suurin osa iältään 3–12-vuotiaita. Lapset vastasivat esitettyyn kysymykseen kirjoittamalla tai piirtämällä vastauksensa vastauskorttiin, ja aikuinen oli tarvittaessa apuna kirjaamassa lapsen vastausta sanasta sanaan. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta lasten tapaamisia koskevien toiveiden liittyvän siihen, että lapset haluavat jakaa omaan arkeensa liittyviä asioita lastensuojelun työntekijän kanssa. Lisäksi lapsilla on lastensuojeluun liittyviä toiveita, esimerkiksi sijaishuoltopaikkaa koskien. Kohtaamisiin liittyen, lapset haluavat kokea olevansa turvassa ja tuntea, että heistä välitetään. Lisäksi voidaan todeta, että lapsilla on lastensuojelun työntekijään liittyen sekä hyviä että huonompia kokemuksia siitä, millainen yhteys heillä on työntekijään. Tulokset tuovat esiin lapsilta saadun tiedon merkittävyyden ja antavat työkaluja lapsia kohtaaville lastensuojelun ammattilaisille siihen, mihin asioihin lapsia kohdatessa tulee kiinnittää huomiota.
Keywords: lastensuojelu, osallisuus, kohtaaminen