Sosioemotionaalisten tunteiden tukeminen varhaiskasvatuksessa taidekasvatuksen avulla : Silkkitie-menetelmä - Sjöberg, Heli (My University, 2025)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää Silkkitie-menetelmän (Poikela & Heikkilä, 2020) merkitystä varhaiskasvatusikäisten lasten sosioemotionaalisten taitojen tukemiseen. Silkkitie-menetelmä yhdistää musiikin, liikkeen ja ilmaisun lapsilähtöiseen oppimisympäristöön. Musiikin puhuttelevuus luo perustan lapsen oppimiselle, kasvulle ja sosioemotionaaliselle kehitykselle, ja se tarjoaa välineitä tunteiden tunnistamiseen ja ilmaisemiseen (Denac ym. 2025 & Ruokonen ym. 2021). Tunnetaitojen merkitystä korostetaan varhaiskasvatussuunnitelmassa (OPH, 2022), mutta tutkimusta musiikin merkityksestä ja sen menetelmistä sosioemotionaalisten taitojen tukemiseen on toistaiseksi rajallisesti. Tutkimusmenetelmänä käytettiin systemaattista kirjallisuuskatsausta. Tutkimusaineisto analysoitiin teorialähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimustulokset osoittavat, että Silkkitie-menetelmä musiikkikasvatuksessa tukee lasten sosioemotionaalisten taitojen kehitystä, erityisesti edistäen yhteisöllisyyttä ja lasten itsetuntemusta, sillä menetelmässä korostuu aikuisten sensitiivisyys sekä musiikin käyttäminen spontaanisti että suunnitelmallisesti. Silkkitie-menetelmä tarjoaa konkreettisen työkalun, jossa musiikin avulla voidaan systemaattisesti edistää lasten kykyä tunnistaa ja säädellä tunteitaan, kehittää sosiaalisia taitoja sekä vahvistaa ryhmässä toimimisen taitoja.
Keywords: varhaiskasvatus, sosioemotionaalinen, Silkkitie-menetelmä