Huomioidaanko seksuaaliterveys erikoissairaanhoidossa? - Kultti, Pihla; Manninen, Sanna-Mari; Kero, Katja (Finland, 2025)
Lähtökohdat
Seksuaaliterveyden ongelmat ovat yleisiä. Niiden hoitamatta jättäminen on kallista ja kuormittaa terveydenhuoltoa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) klinikoiden tarjoamia seksuaaliterveyspalveluita.
Menetelmät
Webropol-pohjainen kyselylomake lähetettiin Tyksin klinikoiden ylihoitajille. Kysely koostui 18 kysymyksestä, jotka koskivat klinikoiden seksuaaliterveyspalveluiden tarjontaa, seksuaaliterveyden häiriöistä kärsivien potilaiden hoitoa ja hoitoon ohjautumista, seksuaalineuvonnan toteuttamisen resursseja sekä seksuaaliterveyteen liittyvää koulutusta ja työnohjausta. Vastauksia saatiin 23 klinikasta.
Tulokset
Seksuaaliterveyspalveluiden tarjonta vaihteli eri klinikoissa. Yli puolet klinikoista raportoi syitä ja oireita, joilla potilas ohjattiin seksuaalineuvontaan. Kaikissa klinikoissa ei ollut selkeää hoitopolkua seksuaaliterveysongelmasta kärsivän potilaan ohjaamiseksi jatkohoitoon.
Päätelmät
Seksuaalineuvontaa tarvitsevia potilaita on useilla erikoisaloilla, mutta seksuaaliterveyden huomioiminen osana potilaan hoitoa ei vielä toteudu kaikilta osin. Seksuaalilääketieteen opetuksen lisääminen ja toimintamallien kehittäminen on olennaista seksuaaliterveysongelmista kärsivien potilaiden hoitamiseksi kustannustehokkaasti.