Katsaus sulautettujen järjestelmien ohjelmistoarkkitehtuureihin - Imberg, Hans (My University, 2025)
Sulautettuja järjestelmiä on kaikkialla, mutta niiden ohjelmistoarkkitehtuurit ja taustalla olevat vaatimusmäärittelyt ovat monille vieraita. Tutkielman tavoitteena on tarjota korkean tason yleiskuva sulautettujen järjestelmien yleisimmistä arkkitehtuureista ja vaatimusmäärittelyistä. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa käsiteltiin 24 aineistoa vastatakseen tutkielman tutkimuskysymyksiin. Tutkimuskysymyksinä on selvitetty sulautetuissa järjestelmissä yleisimmät vaatimusmäärittelyt, ohjelmistoarkkitehtuurit ja näiden välinen yhteys. Tuloksina aineistojen pohjalta on tunnistettu viisi yleisintä ei-funktionaalista vaatimusmäärittelyä, ainakin seitsämän arkkitehtuuria ja muita arkkitehtuurin tarkastultapoja. Lopuksi käsiteltyjen aineistojen pohjalta on muodostettu synteettinen näkemys, joka tiivistää vaatimusmäärittelyiden, arkkitehtuurien ja järjestelmäkerroksien väliset yhteydet.
Keywords: sulautetut järjestelmät, IoT, ohjelmistoarkkitehtuurit, vaatimusmäärittelyt, ohjelmistosuunnittelu