Keuhkovaltimoiden pallolaajennus - uusi hoito krooniseen tromboemboliseen pulmonaalihypertensioon - Vihinen T; Ylitalo A; Tuunanen H; Airaksinen J (Finland, 2022)
• Krooninen tromboembolinen pulmonaalihypertensio huonontaa merkittävästi elämänlaatua. Hoitamattomana se voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.
• Taudin vakiintunut hoitomuoto on kirurginen keuhkovaltimoiden endarterektomia. Lähes puolelle potilaista seei sovi tai tulos jää huonoksi.
• Keuhkovaltimoiden pallolaajennus on uusi tehokas hoito osalle potilaista.
• TYKS:n Sydänkeskuksessa on tehty keuhkovaltimoiden pallolaajennuksia vuodesta 2016 ja tulokset ovat olleet rohkaisevia.