Ilmastonmuutoksen taakka : Ilmastonmuutoksen vastuunjako ja (epä)oikeudenmukaisuus globaalin etelän ja globaalin pohjoisen välillä - Räike, Vilma (My University, 2025)
lmastonmuutos on koko ihmiskuntaa koskettava kysymys, jonka ratkaiseminen ei voi enää odottaa. Tässä kandidaatintutkielmassa käsitellään ilmastonmuutoksen vastuunjakoon kansainvälisellä tasolla liittyviä haasteita, erityisesti globaalin etelän ja globaalin pohjoisen näkökulmasta. Aiheeseen liittyy monia valta-asetelmia jotka ovat muotoutunet vuosisatojen aikana. Erityisesti postkolonialistisesta näkökulmasta tarkasteltuna on mahdollista löytää monia yhteneväisyyksiä nykyisten rakenteiden ja ilmastonmuutokseen liittyvien oikeudenmukaisuuskysymysten välillä. Työ on kirjallisuuskatsaus, jonka aineisto koostuu kirjallisuudesta ja tieteellisistä, vertaisarvioiduista artikkeleista. Työssä sivutaan myös tieteen tekemiseen liittyviä kolonialistisia rakenteita, jotka ovat yhteydessä ilmastonmuutoksen ratkaisujen löytämiseen. Työ avaa näkökulmia oikeudenmukaisuuden haasteisiin joita vastuunjakoon globaalilla, ilmastosopimusten tasolla liittyy. Siinä keskitytään erityisesti YK:n ilmastonsuojelun puitesopimuksen määrittelemään yhteiset mutta eriytyneet vastuut - periaatteeseen, joka on kansainvälisesti hyväksytty raami kansainvälisille ilmastosopimuksille. Periaatetta arvioidaan sen onnistuneisuudessa niin vastuunjaon näkökulmasta kuin myös maiden jakamisen ongelmallisuuteen liittyvistä näkökulmista. Lopuksi painotetaan toiminnan tärkeyttä, joka on yhdistävä tekijä kaikista lähtökohdista katsottuna.
Keywords: ilmastonmuutos, globaali etelä ja globaali pohjoinen, ilmastopolitiikka, ilmastosopimukset, yhteiset mutta eriytyneet vastuut -periaate, oikeudenmukaisuus, kolonialismi