Lastensuojelulaitoksissa asuneiden lasten ja nuorten sosiaalisten suhteiden muutos sijoituksen aikana - Niittyvaara, Emmi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkimuksessani olen keskittynyt lapsiin ja nuoriin, jotka ovat olleet sijoitettuina menneisyydessään erilaisiin lastensuojelulaitoksiin. Näiden lasten ja nuorten elämä on sijoituksen myötä muuttunut, ja omassa tutkielmassani pohdin lasten ja nuorten sosiaalisia suhteita sijoituksen aikana. Teoreettisina viitekehyksinä tutkielmassani pidän nuoruutta ja nuoruuden eri vaiheita ja tehtäviä. Toinen viitekehykseni on sosiaaliset suhteet, joita jokaisella ihmisellä on. Kuitenkin sosiaaliset suhteet sijoitetulla lapsella ovat tutkielmani lähtökohta jonka ympärille myös tutkimuskysymykseni rakentuu. Olen tutkinut sosiaalisisia suhteita kirjoitusten kautta. Pyysin lapsuudessaan ja nuoruudessaan sijoitettuina olleilta aikuisilta kirjoituksia liittyen sosiaalisiin suhteisiin. Kirjoittajat saivat itse päättää, mitä tekstiin kirjoittavat ja mistä suhteista haluavat kirjoittaa. Tutkimukseni on sisällönanalyysi. Tutkimusta varten keräsin kirjoituksia sijaishuollossa olleilta nuorilta yhteensä seitsemän kappaletta noin vuoden ajanjakson aikana erilaisten lähteiden kautta. Näitä kirjoituksia teemoittelin erilaisiin suhteisiin. Analyysini tuki teoreettista aineistoa suhteiden osalta. Eniten esille nousivat perhesuhteet, kaverisuhteet sekä suhteet muihin sijoitettuihin sekä sijoituspaikan työntekijöihin. Kirjoittajat olivat kokeneet suhteet eri tavalla. Joillakin suhteet olivat muuttuneet paremmiksi, kuin joillakin etäisemmiksi.