Vastuullinen rahastosijoittaminen Suomessa : Empiirinen tutkielma suomalaisten osakerahastojen riskikorjatun tuoton ja Morningstarin vastuullisuusratingin välisestä yhteydestä vuosina 2017–2021 - Härmä, Aleksanteri (My University, 2022)
Yritysten yhteiskuntavastuun ja vastuullisuuden huomioimisesta on tullut jatkuvasti merkityksellisempi osa-alue sijoitusprosessin yhteydessä. Tämä on nähtävissä esimerkiksi vastuullisten sijoitusmahdollisuuksien määrän kasvuna sekä vastuullisten rahastojen hallinnoimien rahamäärien kasvuna. (Amman ym. 2019.) Yhtenä merkkipaaluna vastuullisen sijoittamisen saralla pidetään Morningstar Sustainability Ratingin luomista vuonna 2016. Morningstar loi kyseisen mittarin yhteistyössä Sustainalyticsin kanssa helpottamaan vastuullista rahastosijoittamista. Morningstarin luoman vastuullisuusratingin avulla yksittäinen sijoittaja kykenee vertailemaan sijoituskohteina olevien rahastojen kykyä huomioida ESG-asioita. (Steen ym. 2019, 4.) Tutkielman tavoitteena on selvittää, onko Suomessa hallinnoitujen osakerahastojen riskikorjatun tuoton ja rahastojen vastuullisuutta kuvaavan Morningstar Sustainability Ratingin välillä ollut yhteys vuosina 2017–2021. Tässä tutkielmassa on selvitetty mahdollista rahastojen vastuullisuuden ja rahastojen taloudellisen suoriutumisen yhteyttä mukaillen Kempfin ja Osthoffin (2007) sekä Statmanin ja Glushkovin (2009) tutkimustapaa. Kyseisessä portfoliomenetelmässä vastuullisuusarvosanojen perusteella muodostettuja useista rahastoista koostuvia sijoitusportfolioita vertaillaan perinteisten hinnoittelumallien mukaisesti. Tässä tutkielmassa esitetään kolmen eri hinnoittelumallin mukaiset tulokset tutkielmassa muodostetuille vertailuportfolioille. Vertailuportfoliot ovat muodostettu rahastojen vastuullisuusarvosanoihin perustuen tutkimusperiodin ajalta. Hinnoittelumalleista tutkielmaan ovat valikoituneet CAPM, Fama-Frenchin kolmifaktorimalli, sekä Carhartin nelifaktorimalli. Suomalaisten rahastojen vastuullisuuden ja riskikorjatun tuoton välillä ei pystytty toteamaan positiivista ja tilastollisesti merkitsevää yhteyttä tutkimusperiodilla 2017–2021. Tutkielman tulokset eivät siis tukeneet hypoteesien perusteena ollutta Kempfin ja Osthoffin (2007) tutkimusta. Perinteisillä riskikorjatun tuoton suhdeluvuilla, Sharpen ja Treynorin luvuilla mitattuna vastuullinen vertailuportfolio kuitenkin suoriutui vähemmän vastuullisten rahastojen perusteella muodostettua vertailuportfoliota paremmin.
Keywords: sijoitus, vastuullinen sijoittaminen, sijoitusrahastot, ESG, riskikorjattu tuotto