Kouluterveydenhoitajien tiedot lasten jalkaterveyden hoidosta ja arvioinnista - Saari, Heini-Maria (My University, 2023)
Lasten jalkaterveyden arviointi on tärkeää lasten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja fyysisen kehityksen näkökulmista. Tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisia, jotka välittävät tietoa lasten terveydestä ja terveyteen yhteydessä olevista tekijöistä vanhemmille. Jotta terveydenhuollon ammattilainen voi välittää tietoa, tulee hänen itse tietää ja ymmärtää, miksi hän neuvoo vanhempia toimimaan tietyllä tavalla. Tähän terveydenhuollon ammattilainen tarvitsee koulutusta ja yhteistyötä eri ammattiryhmien välillä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli arvioida kouluterveydenhoitajien tietoja lasten jalkaterveyden hoidosta ja arvioinnista. Tavoitteena oli tuottaa tietoa kouluterveydenhoitajien jalkaterveyteen liittyvän osaamisen lisäämiseksi. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kyselytutkimuksena. Otantamenetelmä oli kaksitasoinen: kaupunkitasolla toteutettiin tarkoituksenmukainen otanta ja kokonaisotanta kouluterveydenhoitajien tasolla. Tutkimuksen aineisto (n=26) kerättiin anonyymisti sähköisellä kyselylomakkeella syksyn 2020 aikana. Kyselylomake sisälsi taustatietokysymykset, jalkaterveyden arvioinnin ja hoidon tietotestin sekä potilastapauksen, jossa arvioitiin vastaajan osaamista alakouluikäisen lapsen jalkaterveyden arvioinnissa ja hoidossa. Aineisto analysoitiin kuvailevan tilastotieteen menetelmillä ja sisällön analyysillä. Kyselyyn vastanneiden kouluterveydenhoitajien keskimääräinen pistemäärä tietotestistä oli 20 (keskihajonta 3,6, vaihteluväli 13–26). Tällä pistemäärällä tiedon tason voidaan todeta olevan kohtalainen. Valtaosa vastasi oikein yli puoleen tietotestin kysymyksistä. Kouluterveydenhoitajien tiedot olivat parhaimmat lasten varpaankynsien rakenteen, ongelmien ja hoidon alueella. Sen sijaan heikoimmat tiedot olivat lasten jalkojen rakenteellisten muutosten tunnistamisen ja hoidon alueella. Jalkaterveyttä käsittelevään koulutukseen osallistuminen oli yhteydessä parempaan tiedon tasoon lasten kenkien ominaisuuksien ja sopivuuden arviointiin sekä tietotestin korkeampaan kokonaispistemäärään. Kouluterveydenhoitajien tiedot lasten jalkaterveyden arvioinnista ja hoidosta olivat vaihtelevat. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat tärkeässä roolissa lasten jalkaterveyden ylläpitämisessä koko lapsuuden ajan. Jalkaterveys vaikuttaa lapsen fyysiseen sekä psyykkiseen hyvinvointiin, haluun liikkua sekä osallistua arjen toimintoihin. Kouluterveydenhuollossa tulee arvioida lasten jalkaterveys säännöllisesti terveystarkastusten yhteydessä, jotta mahdollisia jalkavaivoja voidaan ennaltaehkäistä ja jo olemassa olevia vaivoja hoitaa asianmukaisesti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jokaisen terveydenhuollon ammattilaisen tulisi tuntea jalkaterveyden perusteet, jotta hän pystyy tunnistamaan lasten jalkaterveyden muutokset ja vaivat. Lisäksi on tärkeää, että kouluterveydenhoitajilla on moniammatillinen yhteistyöverkosto, jota voi tarvittaessa konsultoida tai jonne lapsen voi ohjata saamaan asianmukaista jalkaterveyden hoitoa. Tämän tyyppinen toiminta vaatii tietoa jalkaterveyden merkityksestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä.

Assessment and care for children's foot health is important from the perspective of holistic well-being and physical development. To share the adequate information, healthcare professionals are needed, who pass information to parents, for example, during visits to the children's clinic and school healthcare. To be able to convey information, health care professionals need to know and understand why they advise parents to act in a certain way. For this, the healthcare professional needs training and cooperation between different professional groups. The aim of the study was to evaluate school nurses’ knowledge about the care and assessment of children's foot health. The goal was to produce information to develop school nurses’ competence in foot health care. The study was a descriptive survey. Sampling was two-fold: purposive sampling was applied on the city level and total sampling at the level of school nurses. The data were collected anonymously using an electronic questionnaire during the fall of 2020. The questionnaire included background questions, knowledge test about children’s’ foot health assessment and care, and a patient case where respondent’s competence in evaluating and treating the foot health of an elementary school-aged child was evaluated. The data were analyzed using descriptive statistics and content analyses. Respondents’ mean knowledge test score was 20 (standard deviation 3,6, range 13-26), that score evidence moderate knowledge. Most respondents scored correctly at least to half of the questions. The knowledge scores were highest in the care of toenails. Instead, the weakest knowledge was on identification and care for foot structural deformities. Participation to in-service education focusing on foot health associated with higher knowledge scores on children’s footwear sum variable and total knowledge test score. School health nurses’ knowledge about children’s foot health assessment and care varied. Health care professionals are in key position to maintain children’s foot health through the lifespan. Foot health relates to children’s physical and mental well-being, willingness to move and participate daily activities. In school health care children’s foot health need to be evaluated regularly during health check-ups to prevent and identify possible foot health problems. Each health care professional need to know the basics of foot care to be able to identify and care for foot health needs. In addition, it is important that school health nurses have multi professional networks to consult or where child can be referred to receive adequate foot care. This kind of performance needs knowledge about the meaning of foot health and associating factors.
Keywords: jalkaterveys, alakouluikäisen jalkaterveyteen yhteydessä olevat tekijät, terveyden edistäminen, kouluterveydenhuolto, foot health, factors related to the foot health of elementary school children, health promotion, health care